Börje Ekholm och Leif Johansson. Foto: TT/Janerik Henriksson

Ericsson slopar kortsiktig bonus för vd

Uppdaterad
Publicerad

Ericssons nye vd som presenterades på onsdagen får inte den kortsiktiga bonus som hans företrädare haft.

– Vi har tagit intryck av kritiken, säger Ericssons styrelseordförande Leif Johansson till SVT.

För några veckor sedan kunde Uppdrag granskning avslöja att många stora bolag höjt just sina kortsiktiga bonusar och bonustak under de senaste tio åren. Ett av dem var Ericsson, som betalat ut totalt 46 miljoner i kortsiktiga bonusar till förre vd:n Hans Vestberg sedan 2010.

Förre vd:n fick 200 miljoner

Sammanlagt har Hans Vestberg fått 202 miljoner i bonus, lön och pension av Ericsson. Utöver det har han också fått avgångsvederlag. Under samma period har Ericssons aktieägare sett sina aktier sjunka i värde, ner två procent.

– Det har ju varit ett krav från aktieägarhåll att vi ska ha mål för vd:ar och koncernchefer som baseras på riktigt hårda, mätbara mål. När man mäter på de målen har de här nivåerna betalats ut, säger Leif Johansson.

Och var det bra tycker du?

– Ja, jag ser i alla fall inget fel i det.

Men varför har ni tagit bort det nu då?

– Nu har vi tagit bort det därför att vi har tagit till oss kritiken under 2015 och 2016. Och där håller jag med om att utbetalningen 2015 inte matchade aktieägarupplevelsen.

Ville inte svara på frågor

Men i Uppdrag granskning ville Leif Johansson inte svara på frågor kring varför de har ökat sina bonusutbetalningar.

– Vi var inte färdiga med det här när Uppdrag granskning ville ställa sina frågor för några veckor sedan, säger Leif Johansson om varför han inte ville låtas sig intervjuas tidigare.

I stället för den slopade kortsiktiga bonusen får Ericssons tillträdande vd, Börje Ekholm, en rejält höjd långsiktig bonus i form av aktier och aktieköp.  

Bonustak varit bland de högsta

Börje Ekholm sitter i bolagsstyrelsen och har varit en del av den kompensationskommitté som bereder frågor kring vilka bonusar som Ericsson ska betala ut. Företagets bonustak är bland de allra högsta. För tio år sedan kunde Ericssons vd få 80 procent av sin fasta lön i bonus. Men Uppdrag gransknings genomgång visade att bonustaket för några år sedan fördubblades till 160 procent av den fasta lönen som kort rörlig bonus.

Men själv tycker Börje Ekholm att det är bra att han inte får någon kortsiktig bonus alls när han blir vd.

– Det tycker jag är bra. Jag vill ju egentligen bygga ett starkt företag på fem-tio års sikt, och då är det rimligt att min ersättning kopplas till det snarare än till kortsiktiga mål, säger Börje Ekholm.

Hur kunde du då sitta i Ericssons styrelse och ge alla de här kortsiktiga bonusarna?

– Om du tittar på branschen så är det standard i techföretag. Vi konkurrerar om kompetens, säger Börje Ekholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

UG - All time high

Mer i ämnet