Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi ville visa vilka företag som agerar på riktigt och vilka som fejkar”. Jeffrey Sonnenfeld, forskare på Yale university, står bakom listan som betygssätter hur 1 200 företag hanterar sin verksamhet i Ryssland. Foto: SVT/TT

Flera svenska företag har kvar verksamhet i Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Flera svenska företag har lämnat Ryssland – men en handfull finns kvar och fortsätter sin verksamhet. Orimligt, enligt vissa.

– Pengar betyder inte allt. Det är dags att svenska företag visar vilka värderingar Sverige faktiskt har, säger Magnus Ohlsson, detaljhandelsexpert.

Det amerikanska universitetet Yale satte strax efter Rysslands storskaliga invasion av Ukraina samman en lista med över 1 200 internationella företag som verkar i Ryssland. Listan uppdateras dagligen med beskrivningar över företagens status i landet.

Ett år senare finns flera svenska företag kvar på listan.

Ekonomibyrån

Magnus Ohlsson är detaljhandelsexpert med över 30 års erfarenhet av branschen.

– Det är klart att det tar tid att avveckla sin verksamhet, men efter ett år finns det inga tvivel om den ryska agendan. Att företag fortfarande är kvar i landet är förkastligt, säger han.

”Konsekvenser för varumärket”

Yale ger företagen på listan ett betyg mellan A och F utefter hur de agerar i Ryssland. I mitten finns betyget C med definitionen att de skalar ner betydande företagsverksamhet – men har kvar andra delar. Fyra svenska företag listas där: Tetra Pak, Vattenfall, Esab och SEB.

– Stora företag med resurser borde faktiskt kunna räkna ut vad detta får för konsekvenser för varumärket.

Inget av företagen vill medverka i en intervju hos SVT:s Ekonomibyrån. Tetra pak och Vattenfall uppger i ett mejlsvar man anser att listan är felaktig:

”Vattenfall har inte och har aldrig haft någon verksamhet i Ryssland. Vi stoppade de planerade leveranserna av kärnbränsle och uran samma dag som invasionen för ett år sedan. Vi har också avslutat inköp av kol från Ryssland till vår tyska verksamhet och fick sista leveransen i mars 2022.”

SEB kommenterar att man skalar ner verksamheten i Ryssland – men att det behöver ske på ett ordnat sätt:

”Vi vill också förtydliga att SEB:s verksamhet i Ryssland enbart har syftat till att stödja dotterbolag till våra nordiska, tyska och brittiska företagskunder med verksamhet i landet och att SEB inte har haft någon affär riktad till inhemska företag, institutioner eller individer.”

Annorlunda i grannländerna

I Sverige rankas inget företag med ett sämre betyg än C, men det ser annorlunda ut i grannländerna. I Danmark finns det företag som fortsätter sin verksamhet i Ryssland precis som vanligt och därför får rankingen F av Yale. I Finland finns företag som har pausat sina framtida investeringar, men de bedriver fortfarande verksamhet – vilket ger dem betyget D.

Magnus Ohlsson anser att företag borde tänka bort Ryssland helt – både som marknad och råvaruland.

– Många tänker nog att det kan bli business as usual bara det blir fred, men så är inte riktigt fallet.

Se Ekonomibyråns senaste avsnitt Svårt att klippa banden på SVT play.

Uppdatering: Sedan Ekonomibyrån publicerades har Tetra pak varit i kontakt med Yale. Universitetet har nu ändrat Tetra paks betyg från ett C till ett A – vilket betyder att företaget helt har lämnat Ryssland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomibyrån

Mer i ämnet