Foto: TT

EU tar krafttag mot skattesmitning – Ikea kan vara nästa måltavla

Uppdaterad
Publicerad
ANALYS ·

Apple, Starbucks, Fiat Chrysler. Det är inga småfiskar som hamnar i EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager nät. Hon har tagit sikte på stora multinationella företag i EU:s jakt på skattesmitare.

SVT:s ekonomikommentator Johanna Cervenka

Johanna Cervenka

Ekonomikommentator

I dag kom beskedet att EU-kommissionen beordrar att Irland kräver Apple på hisnande 123 miljarder kronor i skatt. Domen ska ses i ljuset av att EU försöker att stoppa att EU-länder konkurrerar med varandra om vilka länder som kan ge mest skattefördelar till företag.

Apple å sin sida hävdar att de har gjort rätt och snedvrider konkurrensen. Enligt EU-kommissionen har företaget betalat 50 euro i skatt på varje miljon euro i vinst 2014. Stämmer siffrorna kan det vara en svårsmält argumentation. Det är inte jättemånga småföretagare som har skattesatsen 0,005 procent.

”Världsmästare i skatteoptimering”

Tidigare har EU-kommissionen krävt att Holland och Luxembourg beskattar Starbucks och Fiat Chrysler med 300 miljoner kronor. Det beslutet har redan överklagats.

Men EU-kommissionen slutar inte sin granskning där. Just nu granskas också McDonalds och Amazons verksamheter i Luxembourg.   

Och Ikea kan vara nästa måltavla.

Efter att Ikea figurerat i Luxleaks, där handlingar läckts från revisionsbyrån PWC som visade att Luxemburg gett storföretag extremt förmånliga skatteavtal, fick företaget det tveksamma epitetet ”världsmästare i skatteoptimering” av franska tidningen Le Monde.

Rapport: Betalat 1 miljard euro för lite

I en rapport från den gröna gruppen i EU-parlamentet som publicerades i februari i år har Ikea flyttat runt royaltyinkomster via ett holländskt holdingbolag i sex års tid och på så vis utnyttjat kryphål i lagen. Det innebar att företaget betalat omkring 1 miljard euro för lite i skatt under åren 2009-2014.

Då lovade EU-kommissionen att titta närmare på rapporten.

Och upplägget är likt det som bland annat McDonalds, Starbucks och Google kritiserats för.

Ikea å sin sida hävdar precis som Apple att de agerar ansvarsfullt i skattefrågan och följer de lagar och regler som finns.    

Med tanke på Margrethe Vestagers stridsvilja finns det viss risk att Ikea hamnar i EU-kommissionens sikte tidigare snarare än senare.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.