Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Maria Eriksson som bor i Kil i Värmland och lever på existensminimum. Foto: Thomas Svenson/SVT.

Prishöjningar slår hårt mot skuldsatta – existensminimum räcker inte

Uppdaterad
Publicerad

De snabba prishöjningarna i samhället slår hårdast mot dem som lever med de minsta ekonomiska marginalerna. Nu larmar Konsumentverket om att pengarna inte räcker för de över 160 000 svenskar som lever på existensminimum på grund av skulder.

– Nu blir det extra tufft. Man har inte fått några extra tillägg för att det har blivit dyrare i samhället, säger Margareta Lindberg, utredare på Konsumentverket.

Omkring 400 000 svenskar har skulder hos Kronofogden och omkring 160 000 lever på det som ofta kallas existensminimum på grund av skulder.

Existensminimun på drygt 5 000 kronor

Dessa personer ska klara sig på det som kallas “normalbeloppet”. Efter att kostnader för till exempel bostad, barnomsorg, arbetsresor och mediciner är betalda ska det finnas 5158 kronor per månad kvar för en ensamstående vuxen. Det ska täcka kostnader för bland annat el, kläder, försäkringar och mat.

Beloppet räknas endast upp en gång om året. Matpriser och elpriser stiger, men normalbeloppet skrivs inte upp förrän i början av nästa år.

Barn kan komma i kläm

Maria Eriksson som bor i Kil i Värmland har fått skuldsanering och lever sedan drygt två år tillbaka på existensminimum. Hon är en av många som nu har svårt att få pengarna att räcka när priserna stigit.  

– Jag har ingenting över, jag kan inte spara, jag kan inte göra någonting. Alla mina pengar går till mat, säger hon. 

Konsumentverket pekar särskilt på att många barn kan komma i kläm, ungefär vart tolfte barn i Sverige lever med en förälder som har löneutmätning eller skuldsanering.

Risk för ny skuldsättning

Dessutom finns risk att de som försöker betala av sina skulder istället drar på sig nya.

– Man kan behöva låna pengar från sina anhöriga för att klara sig. Och de pengarna ska ju betalas tillbaka, så det kan leda till en ytterligare skuldspiral, säger Margareta Lindberg, utredare på Konsumentverket.

Kronofogdemyndigheten meddelar att de planerar att skriva upp normalbeloppet vid årsskiftet och säger att det krävs ett politiskt initiativ för ett extra tillskott på grund av den ovanligt höga inflationen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.