Expert: Inflationen kollapsar i vår

Uppdaterad
Publicerad

Redan i vår kan inflationen vända kraftigt nedåt, enligt flera experter. Men till hösten finns risk för att inflationen gör revansch, med en djup lågkonjunktur som följd.

Inflationen i Sverige fortsätter uppåt. I USA, där den kraftiga inflationen dök upp tidigare, har kurvan däremot börjat vända nedåt. Men det finns flera tecken som pekar mot att inflationen börjat backa tillbaka även i Sverige.

Bland annat tror den tidigare riksbankschefen Lars Heikensten på sjunkande inflation framöver, i alla fall de kommande månaderna.

Ekonomibyrån

– Det finns en stark underliggande inflation. Och när det satte igång i USA var det tydligt att det fanns problem med för snabbt stigande löner på arbetsmarknaden. Vi har också ett sådant problem, och den inflationen tenderar att vara svår att få ned, säger han.

Djup lågkonjunktur – men först i höst

Även Raphael Gallardo, chefsekonom på franska kapitalförvaltaren Carmignac, räknar med en vår med positiva tongångar. Samtidigt spår han att lågkonjunkturen slår till i USA i höst – och då rejält. Enligt honom beror det på flera faktorer, bland annat på att arbetslösheten i USA fortfarande är för låg och på att folk har “för mycket pengar”.

– Samtidigt stiger lönerna och inflationen har börjat backa. Så på kort sikt ser det bra ut för ekonomin, säger han.

Se Ekonomibyråns senaste avsnitt Räntevapnet på SVT play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomibyrån

Mer i ämnet