Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sveriges ekonomi går sämst i hela EU men att landet hamnar längst ner på listan är till viss del slumpmässigt, menar Annika Alexius, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet. Foto: SVT

Experten: Svenska hushållens pessimism bakom prognos om minustillväxt

Publicerad

Sveriges ekonomi går sämst i hela EU, enligt EU-kommissionens vinterprognos för 2023. Att Sverige hamnar längst ner på listan är till viss del slumpmässigt, menar Annika Alexius, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet.

– Det som sticker ut här är de svenska hushållens optimism, eller pessimism i det här fallet, säger hon till SVT Nyheter.

Enligt EU-kommissionens vinterprognos för 2023 backar Sveriges ekonomi med 0,8 procent – och blir därmed enda landet i unionen som hamnar på minustillväxt. Den stora faktorn till detta, menar Annika Alexius, är att hushållen i Sverige är väldigt högt belånade, vilket gör att pessimismen ökar.

– Bankerna har haft lånen som kassako och de har velat ge lån även om hushållens ekonomi inte har räckt till det, säger hon och fortsätter:

– Det som händer nu är att, visst, det är få hushåll som går i konkurs och de flesta överlever ju, men de måste dra ner sin konsumtion väldigt mycket för att räntorna på de höga lånen stiger så.

Sverige före

En annan, mindre faktor, är att inflationen är högre i Sverige än i andra länder på grund av en svagare växelkurs.

– Men det uppfattar jag inte som en lika stark faktor som hushållens pessimism, säger Annika Alexius.

Samtidigt handlar de negativa siffrorna enligt Alexius om att Sverige har hamnat före i konjunkturcykeln.

– En lågkonjunktur har vi sett framför oss ett tag och den ser inte ut att bli särskilt djup eller långvarig. Men Sverige har väl legat före andra länder, och vi ser nog en mild lågkonjunktur i hela världen, inte bara i Sverige.

Hör professorn Annika Alexius, om varför Sverige ekonomi sias gå sämst i hela EU,i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.