Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Finansmannen Christer Gardell (bilden) ser ingen risk för en större finanskris. Vad säger Finansinspektionen? Hör chefsekonomen svara på tre frågor om bankollapsen. Foto: TT

Finansmannen: ”Aktiemarknaden överreagerar alltid när det blir dramatiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Fler bubblor kan spricka i spåren av de amerikanska bankkollapserna. Men i grunden ser finanssystemet starkt ut. Det säger Christer Gardell, medgrundare och vd för aktivistfonden Cevian Capital – en av Stockholmsbörsen allra största ägare.

Kollapsen i flera amerikanska banker har lett till oro på marknaden och spekulationer om en ny finanskris. Men enligt finansmannen Christer Gardell är veckans dramatik en uppblåst historia.

– Jag ser det som isolerade händelser, med begränsad spridningsrisk. Aktiemarknaden överreagerar alltid när det blir dramatiska händelser, det är så marknaden fungerar nu. Men det här glömmer man och så går man vidare, säger han i SVT:s Ekonomibyrån.

Ekonomibyrån

Gardell tror inte på en större kris men tror att aktiemarknaden kommer att vara turbulent under ett par år.

– De stora europeiska och amerikanska bankerna ser starka ut. Men techbubblorna och kryptobubblorna måste bort. De har fallit omkring 60 procent men måste bort 100 procent. Det kan ske de kommande åren, säger han.

”Vara vaksamma”

Även Henrik Braconier, chefsekonom på Finansinspektionen, menar att fler kriser kan vara på väg.

– Jag tror det kommer fler bubblor som spricker. Men så länge de är små och så länge det vidtas rimliga skyddsåtgärder behöver det inte leda till en finanskris. Men vi måste vara vaksamma, för vi har inte koll på alla bubblor, säger han.

Henrik Braconier tror inte heller att vi är på väg mot en ny finanskris. Enligt honom handlar det i stället om en period av anpassning.

– Fler affärsmodeller har slutat fungerar. Till exempel krypto och olika former av venture capital-bolag. Det är modeller där man tagit stor risk för att tjäna mycket pengar och då kan man fastna i ett läge nu, när räntorna stiger, där man får stora problem, säger han.

Se Ekonomibyråns senaste avsnitt Bankkris i repris på SVT play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomibyrån

Mer i ämnet