Finansmannen Sven Hagströmer, seniora strategen Maria Landeborn och fondförvaltaren Simon Blecher om hur börsen kommer att gå framöver. Foto: SVT

Experterna: Då kommer börskraschen

Uppdaterad
Publicerad

Stockholmsbörsen har fortsatt stiga i april, och sedan kraschen i mars 2020 har den rusat mer än 90 procent. Prognoserna ser fortsatt ljusa ut, men flera börsexperter ser en nedgång på horisonten.

– Den dagen pandemin är slut så är börsuppgången slut, säger fondförvaltaren Simon Blecher i veckans avsnitt av Ekonomibyrån.

Börsuppgången förklaras av extremlåga räntor och stora stimulanspaket till följd av coronapandemin. Börsen blickar framåt, och räknar med att lågkonjunkturen följs av ljusare tider, vaccinationer och en ökad tillväxt.

– Många undrar hur börsen kan gå upp trots corona. Jag tror att den går upp på grund av corona, säger Simon Blecher, fondförvaltare på Carnegie. Men han ser ett slut för börsfesten:

– Den dagen vi närmar oss slutet på pandemin så är det här över. Det kommer att komma en nedgång förr eller senare.

”Stödpengarna måste tas tillbaka”

De omfattande stimulanspaketen som världens centralbanker och regeringar har pumpat ut under pandemin är inte oändliga, vilket betyder att det finns ett slut på de ljusa tiderna, säger finansmannen Sven Hagströmer.

– Börsen är dopad och ekonomin är som en drogmissbrukare. På något sätt måste stödpengarna tas tillbaka och då kanske det inte är lika kul. Då blir det en hygglig baksmälla, säger han.

Under 2020 ökade även svenskarnas intresse för aktieägande rejält, var femte svensk äger numera aktier när många ser chansen att tjäna pengar, ett flockbeteende som börsexperterna höjer ett varningens finger.

– Vi ska komma ihåg, vi har inga casinon öppna, idrottsevenemang, gaming – allting är nedstängt just nu. Folk är som galna, det är ett beteende där din granne, undulat, moster och övergångsställe äger aktier. Det är väldigt mycket risker i systemet just nu och det måste vi ha respekt för, säger Simon Blecher.

Då kommer kraschen  

När de tre börsexperterna tittar in i spåkulan ser alla liknande scenarier för börsens utveckling framåt – en fortsatt uppgång på kort sikt men därefter kommer luften gå ur börsen:

– Marknaden kommer vara försiktigt stigande, men om två år kommer vi har gått på en stor smäll, tror Simon Blecher.

Även finansmannen Sven Hagströmer tror att börsen kommer fortsätta uppåt, men att den kommer börja dala om något år.

– Men om tio år har vi en ny ordentlig topp igen, spår han.

Se hela avsnittet av Ekonomibyrån Dopad Börs här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer