Det kommer inte ske några större nedgångar eller uppgångar när det gäller bostadspriserna, menar experterna. Foto: Tomas Oneborg/TT

Experterna: Så blir bostadsmarknaden 2019

Uppdaterad
Publicerad

Bostadsåret 2018 slutade på plus minus noll, sett till riket i stort. Kommer priserna fortsätta stå still 2019? Och vilka faktorer blir mest avgörande? SVT Nyheter har pratat med tre personer som är experter på bostadsmarknaden.

Kommer bostadspriserna gå upp, stå still eller gå ned under året?

Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB:

– Jag tror att de kommer att stå stilla eller svagt sjunka. Åtminstone i början av året. Vi har stigande räntor, amorteringskrav, krav på kontantinsats. Vi har också en del som är mer subtila förklaringar. Förr köpte man först och sålde sen. Så ser det inte riktigt ut i dag – man säljer först och köper sen. Får man inte priset man vill ha, då avvaktar man sin försäljning.

Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB. Foto: SBAB

Erik Olsson, ordförande för Fastighetsmäklarförbundet:

– Min bästa gissning är att de kommer att stå mer eller mindre still. Jag tror vi kan ha i princip samma priser som vi har nu även om fyra år. Vi ser att folk har landat i att man är mycket mer försiktig nu. Vi har också en intressant politisk situation i Sverige och det är sådant vi alltid tittar på.

Erik Olsson, ordförande för Fastighetsmäklarförbundet. Foto: FMF

Emma Persson, privatkekonom, Länsförsäkringar:

– Jag tror att de kommer att gå upp något. Det finns fortfarande ett behov av bostäder, svensk ekonomi är fortfarande ganska stark. Jag tror att det kommer stabiliseras på en rimlig nivå. Vi kommer inte se de prisökningar vi har gjort de senaste åren, men en svag uppåtgående trend.

Emma Persson, privatkekonom på Länsförsäkringar. Foto: Adrian Leopoldson/Länsförsäkringar

Vilka faktorer blir mest avgörande för prisutvecklingen?

Claudia Wörmann:

– Den första tycker jag är utbudet. Eftersom vi har ett fortsatt stort utbud kommer det att vara så här ett tag. En annan viktig faktor är tilltron till marknaden. Om jag tror att priserna kommer sjunka, varför ska jag då köpa nu?

Erik Olsson:

– Det är samma som det alltid är: sysselsättningen och disponibel inkomst. Den ligger det flera faktorer i – vad du har för lön och vad du betalar för skatt.

Emma Persson:

– Ränteläget kommer att påverka lite grann. Sen om vi får några andra stora globala händelser, som vi inte vet om i nuläget, som påverkar ekonomin i stort.

Kommer det vara köparens eller säljarens marknad?

Claudia Wörmann:

– Jag har svårt att sia om ett helt år, men jag tänker att den första delen av det här året är fortsatt köparens marknad. Jag tycker det är positivt på det sättet att man faktiskt ägnar sig den tiden, som alltid skulle ha gjort egentligen, att titta på och jämföra flera bostäder.

Erik Olsson:

– Både och verkligen. Man ska ju veta att även om marknaden skulle vara helt still så är det ändå så att du kan få väldigt olika betalt beroende på hur affären landar.

Emma Persson:

– Om man ser till det som klassiskt karakteriserar en köpares marknad, att det finns ett stort utbud till exempel, så kan man säga att det är det.

Vad ska man tänka på som köpare?

Claudia Wörmann:

– Det är väldigt lätt att invaggas i tron att alla säljare är desperata. Jag tycker att man noga ska studera marknaden och inte ha för stora förhoppningar – priserna har sjunkit, men det är inte outletpriser.

Erik Olsson:

– Du ska förstå vad du köper, och det är lättare sagt än gjort. Om det handlar om en bostadsrätt köper du in dig i en förening – finns det negativa aspekter? Finns det positiv potential som kan leda till en bättre ekonomi, i form av till exempel lokaler man kan sälja? Tänk på om du kan förädla bostaden. Tänk också på omgivningen – kommer det ske någon infrastrukturförändring som påverkar?

Emma Persson:

– Jag tycker att man ska utnyttja att man har lite mer tid på sig. Det är inte de här hetsiga budgivningarna och snabba avsluten. Man har mer tid på sig att göra ett väl avvägt köp. Som lägenhetsköpare handlar det till exempel om att sätta sig in i föreningens ekonomi. Sen ska man alltid göra ett hållbart långsiktigt köp. Tänka några år framåt och även vad som händer om räntan stiger eller om man blir arbetslös.

Vad ska man tänka på som säljare?

Claudia Wörmann:

– Det är väldigt lätt att komma ihåg han eller hon som sålde 2015 för rekordpris. Gör inte det,  jämför med genomförda affärer i nutid. Ha rimliga förväntningar.

Erik Olsson:

– Många tror att det ska få 4,9 miljoner bara för att grannen fick det. Eller fem, för de har lite finare kök. Det kanske man kan, men det handlar om en annan affär. Man ska vara noggrann, ta in fler mäklare och fundera på hur deras arbete kan göra skillnad.

Emma Persson:

– Jag tycker att man även här ska göra ordentlig research kring hur marknaden ser ut just nu, inte titta bakåt och ha orimliga förväntningar för vad priset kan bli. Ska man också köpa någonting nytt kan det vara läge att sälja först så att man vet vad man har att röra sig med.

Hur skiljer det sig mellan storstadsregionerna och övriga landet?

Claudia Wörmann:

– Vissa saker, som ett förändrat utbud och längre förmedlingstider, har vissa regioner aldrig upplevt. Att det tagit kortare eller längre tid. Egentligen kan man säga att man skulle kunna sätta en parentes kring storstadsregionerna, framförallt Stockholm. Marknaden där är helt annorlunda mot de flesta andra. Mer osund skulle jag säga.

Erik Olsson:

– Det är mer eller mindre samma. När man ändrade amorteringsreglerna slog det hårdast mot Stockholm, men det är för att priserna är högre, vilket innebär att man har större lån. Då påverkar de politiska förändringarna mer.

Emma Persson:

– Mycket påverkas av hur mycket det byggs. Man kan se att där det har byggts mest så har också priserna påverkats mest, och det har ju främst varit i våra storstadsregioner och i några städer till. Samtidigt finns det efterfrågan i storstäderna också.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.