Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är lätt att förutspå börsen, det är svårare att ha rätt. Så fel hade experterna om börsåret 2022 och dessa lärdomar har de dragit. Foto: Pressbilder

Experterna: Så missbedömde vi börsåret 2022

Publicerad

Sparekonomer och experter siar ofta om kommande års börsutveckling. Ibland blir det mitt i prick, men ibland blir det långt ifrån rätt.

– Jag hade helt fel kan man konstatera, säger Joakim Bornold, investeringschef på Levler, som gissade att börsen skulle stiga med 15-20 procent under 2022.

En annan expert som hade fel i sin börsprognos inför 2022 var Fredrik Warg, dåvarande chef för aktiehandel på Swedbank. Enligt honom har börsen under året genomgått en räntehöjning som han beskriver som extrem.

Vad är det viktigaste du tar med dig från börsåret?

– Att ha rätt risk i portföljen för oavsett vem man pratar med så har alla sin egen syn på risk. Hur mycket klarar jag av i nergång innan jag får ont i magen och måste sälja. För det vill vi inte ska hända.

Tvångsgissningar?

När sparekonomer medverkar i olika medier får de ofta frågan hur den kommande tiden kommer att se ut på börsen.

Vad tänker ni om det stora suget efter just sådana spaningar? Blir det en press på er som experter att leverera?

– Det är ju klart att det är roligare med en expert som säger att börsen kommer att gå upp med 25 procent nästa år än någon som resonerar kring för- och nackdelar och ger en vag framtidsbild. Jag förstår att det finns en efterfrågan på exakta siffror men med åren har jag blivit lite försiktigare med att ge specifika prognoser, säger Maria Landeborn, sparekonom på Danske bank.

”Svåraste frågan av dem alla”

Och trots att ni kanske inte vill, här kommer frågan igen: hur blir börsen 2023?

– Bolagen på börsen går fortfarande bra och genererar starka vinster. Det är det som är det viktiga. Så jag får väl vara en fortsatt optimist och säga att börsen kan gå upp de där 15 procenten om det blir ett bra år, säger Joakim Bornold, investeringschef på Levler. 

– Jag dristar mig till att säga att det kommer bli fortsatt stökigt på marknaden under första halvåret, sen kommer det avgöras hur djup konjunkturssvackan blir, säger Maria Landeborn.

Se hur fel hade sparekonomerna hade om börsåret 2022 i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.