Dagens besked om höjd reporänta kommer med stor sannolikhet att påverka bostadsmarknaden. Foto: Fredrik Persson/TT, Jessica Gow/TT

Så kan bostadspriserna påverkas av räntebeskedet

Uppdaterad
Publicerad

Dagens räntehöjning och Riksbankens signaler om att fler höjningar är att vänta kommer med stor sannolikhet att påverka bostadsmarknaden, tror de experter som SVT har pratat med. Efter en tid av starka uppgångar lär marknaden nu svalna av.

– Det här kommer att dämpa uppgången, säger Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank.

Maria Landeborn tror att räntehöjningen kommer att ha en dämpande effekt på bostadsmarknaden.

– Sen är jag inte övertygad om att priserna ska falla. Men det här kommer att dämpa uppgången och vi får se mer stabila priser och kanske vissa månader när priserna sjunker lite. Att räntan höjs och vetskapen om att fler räntehöjningar kommer tror jag kan göra att människor blir mer försiktiga.

Cecilia Hermansson, forskare på KTH, tror också hon att de starka prisuppgångarna vi sett de senaste åren kommer att brytas nu.

– Om priserna kan falla en del eller om det blir en utplaning är svårt att säga. Vi har en stark arbetsmarknad men hushållen får negativa reallöner eftersom inflationen är så hög.

”Gynnsamt med lägre priser”

Den psykologiska aspekten kommer också att spela in, tror Hermansson.

– Man förväntar sig ännu högre räntor och Riksbanken flaggar för det att de ska upp. Det kan bli dubbelt så höga räntekostnader som man har haft. För de som redan är på bostadsmarknaden kan det påverka deras vilja att köpa något större.

– För den som ska in kan det bli mer gynnsamt med lägre priser, men å andra sidan måste de flesta ta lån och det är dyrare.

Att bostadspriserna skulle falla väldigt kraftigt är dock inget som det nya räntebesked lär bidra till, tror Cecilia Hermansson.

– Det som påverkar då är om vi får en klar försämring på arbetsmarknaden, folk blir av med jobb och det är svårt att hitta nya jobb. Det skulle leda till ett större prisfall.

För den som inte är på bostadsmarknaden i dag, hur ska man tänka?

– Jag skulle ändå se bostadsköpet som inte bara en investering utan att det också handlar om hur jag vill ha mitt liv. Det är svårt att tajma det rätt, säger Cecilia Hermansson.

Maria Landeborn menar att en köpare kan ha lite is i magen.

Även om priserna inte går ner har jag svårt att se att de ska fortsätta uppåt. I den bästa av världar, för den som är utanför marknaden, sjunker priserna lite. Man kanske har möjlighet att fynda lite. Jag tror inte att man behöver ha någon brådska.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur fungerar egentligen reporäntan? Sparekonomen Joakim Bornold reder ut frågetecken i räntedjungeln. Foto: SVT & TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer