Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Idag talas det mycket om elkrisen och behovet att spara el – samtidigt sätter vår elexport nya rekord.

Exportrekord i augusti – Sverige sålde el för 8,1 miljarder

Uppdaterad
Publicerad

Mitt i elkrisen sätter försäljningen av el till andra länder nya rekord. I augusti sålde Sverige el för sju miljarder kronor – värdet på el-exporten har mer än trefaldigats sedan förra året. Första åtta månaderna gav svensk import och export av el ett överskott på 26,2 miljarder kronor.

– Det visar att behovet av svensk el är jättestort nere på kontinenten, säger Erik Ek driftchef på Svenska kraftnät, som tagit fram siffrorna åt SVT. 

Under augusti månad sålde Sverige el för 8,1 miljarder kronor. Samtidigt köpte vi ganska lite el – det ”kostade” Sverige cirka 800 miljoner kronor. Nettot av denna handel blev alltså plus 7,3 miljarder kronor, ett nytt rekord.

2021 gav elexporten årets åtta första månader 6,9 miljarder netto. I år är överskottet mer än tre gånger så stort – 26,1 miljarder kronor.

– Det betyder säkert att många som producerar el tjänar mer pengar än vanligt, säger Erik Ek på Svenska Kraftnät.

”Energibranschen gör inte stora vinster”

Statistiken visar inte vilka vinster som svenska elproducenter gjort, eller vilka som har tjänat mest. Men enligt energiföretagen betyder rekorden inte att alla som producerar el, gör bra affärer.

– Exporten blir mer värd på grund av det höga elpriset. Visst finns det företag som får högre intäkter, men det går inte att säga generellt att energibranschen gör stora vinster, säger Åsa Pettersson vd på Energiföretagen. 

Sverige ett transitland för el

Hur hänger det då ihop med rekordexport samtidigt som det talas om elkris, och ett behov att spara el? Sverige både köper och säljer el med alla sina grannländer hela tiden. Förra året hade Sverige ett nettoöverskott av el på 26 TWh. Det motsvarar årsproduktionen från fyra kärnreaktorer.

Sverige är ofta ett slags transitland för el. Oftast har vi Sverige mer el än vi själva behöver, men inte alltid. Ett normalt år är det bara 30 – 40 timmar vår import är större. 

Elkrisen handlar mest om pengar, att elen blivit så dyr. Att spara kan minska efterfrågan på marknaden och hålla ner priserna.

Större importbehov i vinter 

Behovet att importera el kan i vinter bli större än vanligt, främst eftersom kärnkraftverket Ringhals 4 inte kan producera el då det är stängt för underhåll. Samtidigt är det inte självklart att elproducenterna i våra grannländer kan sälja el till Sverige när vi behöver det som mest.

Mycket tyder på att de höga priserna på el fortsätter. Erik Ek på Svenska Kraftnät tror att det kan väntas nya rekord både när det gäller mängden el vi säljer och exportintäkter.  

– Så kan det bli, även i september var exporten stor. Vi kommer fortsätta att exportera mycket, men vi kommer möjligen in i en kallare period med något mindre elöverskott. 

Fakta: Elexport

Nettoexport från Sverige. Mängd el i Terawattimmar (TWh) och i belopp i miljarder svenska kronor  

Januari: 2,7 TWh, 1 916 Mdr 

Februari: 2,5  TWh, 1 377 Mdr

Mars: 2,9 TWh, 3,2 Mdr

April: 2,4 TWh, 2,1 Mdr

Maj: 2, 8 TWh, 3,1 Mdr

Juni:  2,7 TWh, 3,5 Mdr

Juli: 4,0 TWh, 3,5 Mdr

Augusti: 3,5 TWh, 7,3  Mdr 

Januari-augusti: 23,71 TWh, 26,1 Mdr

Januari-augusti 2021: 15,9 TWh, 6,91 Mdr 

*Beloppen är framräknade av Svenska kraftnät och bygger på vilka spotpriser som gällt de timmar då import eller export genomförts. Det kan det finnas avvikelser i vad utländska kunder faktiskt betalat beroende på hur försäljningsavtal och kontrakt ser ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.