Foto: TT

Falska aktietips på sociala medier allt vanligare

Uppdaterad
Publicerad

Det blir allt vanligare med falska aktietips på sociala medier som får småaktier med låg omsättning att plötsligt rusa i värde. Nu varnar Ekobrottsmyndigheten nybörjare på aktiemarknaden för att bli lurade.

Stockholmsbörsen har gått upp fem år i rad vilket lockat många nybörjare till aktiehandel. Samtidigt finns det många som utnyttjar andras okunskap.

Egentligen är det ett klassiskt lurendrejeri som de senaste åren spritt sig på internet och i sociala medier. I USA kallas det för ”pump and dump” och i England ”share-ramping”. Det senaste året har detta blivit allt vanligare även i Sverige, enligt Joakim Bornold på nätmäklaren Nordnet.

Aktier pumpas och dumpas

Hur går det då till? Aktier med låg omsättning haussas och stiger i värde. Det blir ett slags pyramidspel där de som pumpat upp aktiekurserna kan tjäna stora pengar när de säljer innan kurserna faller tillbaka samtidigt som andra förlorar.

– Ofta är tipsen anonyma och kommer från någon som lyckas framstå som expert, säger Joakim Bornold.

Många känner sig lurade

Han har blivit kontaktad av flera kunder som känner sig lurade och han menar att detta lurendrejeri blir allt mer systematiskt och organiserat. Omkring en gång i veckan ser han underliga och plötsliga kursrusningar på småaktier.

Och att medvetet sprida falska aktietips är ofta olagligt.

– När syftet är att påverka aktiens värde genom att lämna vilseledande uppgifter är det olagligt, säger Jan Tibbling, vice chefsåklagare på Ekobrottsmyndigheten, EBM.

Om man till exempel försöker prata upp en aktie i fikarummet på jobbet, är det också olagligt?

– I princip skulle det kunna vara det men i praktiken inte eftersom det får så lite spridning. I EU-direktivet som lagstiftningen bygger på pratar man specifikt om sociala medier som ett potentiellt hot mot marknadens integritet. Det som sägs där får givetvis större spridning och kan skapa flockbeteenden.

Två läkarstudenter dömda

Strax innan jul dömdes två läkarstudenter för flera fall av grov otillbörlig marknadspåverkan. Detta efter att skrivit analyser i internetforum för att få börskurser i framförallt läkemedelsbolag att stiga.

Studenterna lyckades få aktiekurser i bolag som de själva ägde aktier i att stiga och tjänade enligt åklagaren omkring 2,5 miljoner kronor på sina aktieaffärer. Detta var första gången som någon fälldes för att ha drivit upp aktiekurser på internetforum i Sverige, men redan nu finns åtminstone ett ytterligare fall hos EBM.

Pinsamt att bli lurad

De som drabbats tycker ofta att det är pinsamt att de har blivit lurade och många som jobbar med aktier tycker att folk får skylla sig själva.

– Att tjäna pengar på att haussa aktier i bloggar, på Facebook och på Twitter kan vara väldigt lukrativt och tyvärr är det ofta nybörjarna på aktier som lockas med och ofta står som förlorare när luften går ur aktierusningen, säger Joakim Bornold.

Han anser att man bör vara extra försiktig med aktier som handlas utanför Stockholmsbörsen, på handelsplatser som Aktietorget, First North och NGM. Detta eftersom aktierna ofta har låg omsättning och därför är lätta att manipulera.

– Verkar det för bra för att vara sant, så är det antagligen det, säger Joakim Bornold.

Och även Jan Tibbling på EBM varnar:

– Man ska se upp med säljande rubriker och starka köprekommendationer.

Otillbörlig marknadspåverkan

I början av 2000-talet lämnade Finansinspektionen över en handfull ärenden om otillbörlig marknadspåverkan till Ekobrottsmyndigheten. Rekordåret 2012 lämnades 221 ärenden över. Förra året lämnades 148 ärenden över. Det finns ingen särskild underkategori för falska tips i sociala medier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.