Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Finansinspektionens chefsekonom Henric Braconier säger att de största riskerna för Sverige ligger i bostadsmarknaden, snarare än hos bankerna. Foto: SVT

FI: Snabbt stigande räntor kan skapa problem

Publicerad

Finansinspektionen menar att svenska banker är stabila och tror inte att det kan uppstå liknande problem här som för de nischbanker i USA som nyligen gått omkull. Däremot kan de snabbt stigande räntorna skapa andra problem.

– Risker i det finansiella systemet kan dyka upp på både väntade och oväntade ställen, säger Finansinspektionens chefsekonom Henric Braconier.

Efter en lång period av extremt låga räntor har det skett en snabb omställning i ekonomin, där den skenande inflationen tvingat centralbanker runt om i världen till flera snabba räntehöjningar.

De hastigt stigande räntorna är en av anledningarna till att två amerikanska banker nyligen gått omkull, då de obligationer som bankerna investerat i snabbt tappat i värde.

”Pressas hårt”

Finansinspektionen menar att svenska banker står stabila och de ser just nu ingen risk för att kollapser i Sverige. Men FI:s chefsekonom Henric Braconier varnar samtidigt för att de snabbt stigande räntorna kan skapa andra problem.

– Mycket av ränterisken i Sverige ligger i den kommersiella fastighetssektorn och delvis även i hushållssektorn. De påverkas ganska mycket när centralbankerna höjer räntorna och bankerna höjer utlåningsräntor för företag och hushåll. Då pressas de hårt, säger han, och fortsätter:

– Det är där vi ser de mest uppenbara utmaningarna här och nu. Men vi måste vara öppna för att det kan hända saker på andra ställen också.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.