Foto: TT

Finansministern: Börsoron kan slå mot tillväxt och pensioner

Uppdaterad
Publicerad

Finansminister Magdalena Andersson (S) varnar för att Sverige kan påverkas om det kinesiska börsraset även påverkar Kinas ekonomiska tillväxt.

– Det återstår att se vilka realekonomiska effekter detta får i Kina, men det är klart att en svagare ekonomisk utveckling Kina kan skapa en svagare tillväxt i världen och påverka svenska exportföretag som exporterar till Kina. Då kan det naturligtvis påverka jobbtillväxten i Sverige, säger hon.

Ett fortsatt börsras kan även påverka svenska pensioner.

– Självklart kan förändringar på börsen påverka det svenska pensionssystemet, så är det naturligtvis. Men börser går ju upp och ned, sedan får man se vad börsen långsiktigt hamnar på, säger Andersson.

När finansministern presenterade sina nya prognoser för Sverige i fredags pekade hon på Kina som en av de största riskerna för att prognoserna kan bli sämre än vad de är nu.

– Detta är något som vi kommer att följa noggrant, dels den turbulens som varit på aktiemarknaden men också det som hänt med den kinesiska valutan, säger Andersson.

Kan du komma att behöva skriva ned prognoserna redan när du lägger fram budgeten i riksdagen om några veckor?

– Om det inte händer något väldigt dramatiskt så kommer jag med nya prognoser någon gång runt årsskiftet, säger Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kina börsras

Mer i ämnet