Finansprofilen om kryptotrenden: ”Spekulativt nonsens”

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för kryptovalutor ökar dramatiskt och bidrog till att lyfta bitcoin till den högsta värderingen någonsin under 2021.

Men i takt med att kryptomarknaden vuxit explosionsartat har den också börjat följa den inflationsoroliga börsen nedåt.

Hittills i år har bitcoin rasat 20 procent.

I dag finns omkring 9 000 kryptovalutor som har ett sammanlagt marknadsvärde på omkring 18 000 miljarder kronor.

Totte Löfström, grundare av en av Sveriges första kryptobörser, tror många hittar till bitcoin för att de vill bli rika.

Ekonomibyrån

– Men sen stannar man kvar för att man lär sig mycket om hur ekonomi fungerar, säger han i Ekononomibyrån.

Finansprofilen: ”En klassisk bubbla”

Men det saknas inte belackare. Finansprofilen Christer Gardell hör till dem som varnar för kryptovalutorna.

– Krypto är ett spekulativt nonsens. Det har ingen praktisk användning och är ingen finansiell tillgång som producerar kassaflöden. Det här är en klassisk bubbla, väldigt lik det jag såg i it-bubblekraschen, säger Christer Gardell i Ekonomibyrån.

Men att det finns problem på kryptomarknaden räcker inte som skäl för att avfärda den, enligt ekonomijournalisten Andreas Cervenka som drar paralleller till det tidiga 90-talets svåranvända internet. Istället bör kryptomarknadens framväxt ses som en kritik mot rådande ekonomiska strukturer, säger han i Ekonomibyrån.

– Men man måste fråga sig varför det finns en efterfrågan på ett nytt penningsystem. Skulderna har exploderat i storlek, och människor funderar över hur systemet fungerar. Jag tror inte att bitcoin hade uppstått utan finanskrisen.

”Utgå från att allt är skräp”

Vice riksbankschef Cecilia Skingsley tror dock inte att kryptovalutor kommer att lösa några samhällsproblem, utan snarast skapa nya när många tar stora ekonomiska risker.

– Jag tror att man ska utgå från att allting som ges ut är skräp. Vill man spara så är det mycket säkrare att göra det i aktier, fonder och obligationer. Där har vi ett fungerande skyddssystem, i kryptovärlden är du helt ensam, säger hon i Ekonomibyrån.

Missa inte hela avsnittet av Ekonomibyrån: Krypto-kampen, på SVT Play.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomibyrån

Mer i ämnet