Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag skulle aldrig i mitt liv köpa Novo Nordisk på de här nivåerna” – hör finansmannen Christer Gardell. Foto: Anders Wiklund/TT

Finansprofilen om läkemedelsjättens kursrus: “Klassisk bubbla”

Publicerad

Nya fetmaläkemedel har fått den danska medicinjätten Novo Nordisk att rusa på börsen. Nu varnar finansmannen Christer Gardell för bolagets skyhöga värdering.

– Det är en klassisk aktiebubbla, säger han i Ekonomibyrån.

Läkemedlen Wegovy och Ozempic är på väg att revolutionera obesitasvården. I USA, där preparaten varit godkända sedan 2021, skrev vårdgivare ut över nio miljoner recept för de nya viktminskningsmedlen under de sista tre månaderna 2022. 

Den stora efterfrågan har fått bolaget bakom det nya läkemedlet – den danska läkemedelsjätten Novo Nordisk – att rusa på börsen. Bara sedan årsskiftet har bolagets aktie stigit med över 40 procent.

– Alla pumpar in pengar och nu förutsätter man att det blir maximalt bra. Jag skulle aldrig i mitt liv köpa Novo Nordisk på de här nivåerna, säger finansmannen Christer Gardell i Ekonomibyrån.

Högst värderade bolaget i Europa

Novo Nordisk närmar sig just nu ett börsvärde på 4 000 miljarder kronor.

Det är ungefär lika mycket som det sammanlagda börsvärdet på de svenska jättebolagen H&M, ABB, Atlas Copco, Investor, Volvo, Nordea, Assa Abloy och SEB. Mätt i marknadsvärde är Novo Nordisk även Europas högst värderade bolag.

Enligt Christer Gardell är det en helt galen värdering. 

– Om de ska motsvara den här värderingen kommer inte en människa vara överviktig i framtiden, säger han.

Samtidigt spår flera experter att viktminskningspreparat kommer att bli det bäst säljande läkemedlet någonsin.

– Novo Nordisk är i en extrem sweetspot. Det är inte bara viktminskning utan också diabetesmedicin. Du har två av de största välfärdssjukdomarna där Novo Nordisk nu är världsledande, men jag tror också att det är en aktiebubbla, säger Rodney Alfvén, rådgivare hos Hallvarsson & Halvarsson, i Ekonomibyrån.

Missa inte Ekonomibyråns senaste avsnitt Börsen laddar i SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.