Foto: SVT

Flygbolag i konkurs – alla avgångar inställda

Publicerad

Flygbolaget BMI har gått i konkurs. Under lördagen meddelade bolaget att alla avgångar ställs in. BMI flög bland annat sträckan Karlstad-Jönköping-Frankfurt.

Det brittiska flygbolaget har varit verksamt sedan 1987. Under 2018 hade bolaget 522 000 passagerare och totalt 29 000 avgångar.

– Flygbolaget har mött flera svårigheter. Bland annat de höga bränslekostnaderna, säger en talesperson för bolaget i ett pressmeddelande.

Brexit en av anledningarna

Samtidigt konstaterar bolaget att även brexit är en anledning till att bolaget gått dåligt.

– Nuvarande handel och framtidsutsikter har också allvarligt påverkats av den osäkerhet som skapats av brexit-processen. Det har lett till att vi inte har lyckats säkra värdefulla flygkontrakt i Europa.

Resenärer hänvisas till tillfälligt flyg

Under lördagskvällen presenterade Karlstad Airport en tillfällig lösning för resenärer som skulle resa de närmsta två dagarna.

De som haft biljetter för att resa Karlstad-Jönköping-Frankfurt under söndagen eller på måndag morgon kommer få resa med det estniska bolagen Nordica. Det planet avgår klockan 06.30 från Karlstad.

Flera konkurser senaste året

I övrigt uppmanar BMI kunder att ta kontakt med sin bank för att eventuellt säkra betalningar som ännu inte genomförts. Om flygresan har bokats via andra resebolag kan det även finnas en möjlighet att få pengarna tillbaka genom dem, konstaterar bolaget.

Det senaste året har flera europeiska flygbolag gått i konkurs. I början av februari meddelade tyska Germania att de går i konkurs. Danska Primera Air gick i konkurs i oktober och Nextjet gick i konkurs i maj förra året.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer