Foto: Christine Olsson/TT / Jessica Gow/TT

Analys: Fonder försvinner – chans att öka din pension

Publicerad
Analys ·

630 000 (ofri)villiga pensionssparare får se sina pengar åtminstone tillfälligt hamna i en fond de inte valt. Det är en viktig konsekvens av att Pensionsmyndigheten rensar upp på sitt fondtorg efter senare års skandaler. För dig som PPM-sparare behöver det inte bli så.

Det kan innebära en chans till högre pension – om du agerar.

Peter Rawet

Ekonomireporter

Pensionsmyndighetens skärpta krav på fonderna i det statliga Premiepensionssystemet, kallat PPM, har gjort att 269 fonder försvinner, främst därför de är för små enligt de nya kraven. Myndigheten vill minska risken för nya skandaler med oseriösa aktörer när man nu skärper reglerna.

Det har inneburit att 630 000 sparare med ett genomsnittligt pensionskapital på 77 000 kronor har flyttats på ett av tre sätt:

  • Fonden (fondbolaget) har köpts upp och slagits samman med ett annat bolags fond på fondtorget.
  • Fonden har slagits samman med en befintlig fond som fondbolaget redan har på fondtorget.
  • Fonden har upphört och pengarna har automatiskt förts över till den statliga fonden AP7 Såfa.

Inga ”bortsprungna katter”

Dina pengar är inga ”bortsprungna katter” som någon har förbarmat sig över. De är värda mycket för det fondbolag som lyckats lägga beslag på dem.

Efter samtal med folk på finansmarknaden är bilden att varje fondkrona är värd mellan två och tre procent om fonden säljs. Värdet beror på om det handlar om aktiefonder som har ett större värde än räntefonder. Det innebär att dina pensionspengar, om du är en genomsnittlig sparare, vars fond upphört, är värda uppåt 2 300 kronor.

Har din fond slagits samman med en redan befintlig fond i ditt fondbolag så har ditt fondbolag tjänat på att se administrationskostnaden krympa. Stordriftsfördelarna i fondvärlden är enorma. Det är ju också därför som andra fondbolag är beredda att betala för dina sparpengar, när de köper din fond. De får större fonder som kostar mindre per krona att sköta om.

Så ökar du pensionen

Nu har du fått beskrivet hur fondbolagen hoppas tjäna pengar på dig med hjälp av de nya reglerna. Men samtidigt innebär det här en chans för dig att tänka till vad du vill göra med din pension genom ett nytt val.

Premiepensionen är ju inget någon har valt att få vilket gör att intresset att agera är blandat. Men för dig som har långt kvar till pension kan ditt val ge dig en klart bättre slant i framtiden. Du kanske inte kan så mycket om pensioner men två saker kan du avgöra genom ditt fondval:

• Risken – i form av val av värdepapper i din fond.

• Kostnaden – i form av avgift.

Risken avgör

Väljer du att ta en högre risk ökar du möjligheten till högre pension. Högre risk innebär oftast aktier. Tittar man på en riktigt lång kurva över aktieutvecklingen så pekar den uppåt. Men fingranskar du samma kurva ser du hacken – det är risken, att aktiekurserna skall falla. 

En väldigt stor brasklapp just nu är ju att börser över hela världen stigit länge – jättelänge. Det ökar ju naturligtvis risken för att kurserna skall falla, alltså ett av hacken (större eller mindre) i den där långa uppgången över tid. 

Varje krona räknas

Avgiften kan vara helt avgörande för vad som blir kvar. Visserligen är fonderna i PPM rabatterade i jämförelse med den övriga fondmarknaden, men varje tiondel påverkar. Den krona du sparade år 2020 på avgiften kan växa länge och mycket om den inte tas ut förrän år 2060 med det som kallas ”ränta-på-ränta”. 

Lägsta avgift brukar indexfonder ha. Det är fonder som följer börsgenomsnittet – både upp och ner. Även om du hittar en förvaltare, alltså människa, som är duktig att placera dina pengar så måste du ställa dig frågan om hen kommer att hänga med under hela ditt sparande och också prickar rätt, år ut och år in. I alla fall så bra att de slår börsgenomsnittet över tid – index. Forskningen på området säger att det inte går men naturligtvis finns det undantag.

Bli inte pensionsboskap

Det finns alltså möjligheter för dig som kanske känner att du har litet eller inget intresse för att vara aktiv med ditt pensionssparande, men ändå vill öka din pension med en liten tidsinsats. Vallas nu inte runt som pensionsboskap, utan få pengarna från din pension i din egen ficka.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.