Stor risk att företagen går i konkurs

Publicerad

Flera myndigheter är kritiska mot företag som erbjuder sparande utan insättningsgaranti.
SVT har tittat närmare på hur det går för de här företagen.

Både 24gold International, som äger 24spar, och Accresco spar löper enligt kreditvärderingsföretaget UC, en risk utöver det vanliga att hamna i obestånd och gå i konkurs. Och det just det som är problemet menar Finansinspektionen.

– Ja, det är precis det som är bekymret. Konsumenten har väldigt små möjligheter att ta reda på om det här företaget är stabilt och bra, eller om det kan råka ut för svårigheter. Vi har ingen möjlighet att hjälpa till för de här företagen står inte under vår tillsyn och det borde de göra, säger Per Håkansson på Finansinspektionen.

”Fri marknad”

Vi har sökt tre av inlåningsföretagen, men ingen kan eller vill ställa upp på en intervju. Vi får dock skriftliga svar från två av företagen. 4spar som också sysslar med sms-lån i Baltikum skriver att de inte håller med om Finansinspektionens kritik:

”Vi anser att det är den fria marknaden som sätter priset på pengar och det fria valet råder, självklart under reglerade former. Vi finner det självklart olyckligt att det finns aktörer på vår marknad som inte kan fullfölja sina åtaganden. Att ta bort vår form av sparande leder i förlängningen till minskad konkurrens på marknaden”.

Berättigad kritik

24 spar, vars moderföretag huvudsakligen handlar med guld, skriver däremot att den kritik som Finansinspektionen riktar mot inlåningsföretagen är berättigad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer