900 Telia-jobb bort i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

900 jobb inom Telia försvinner i Sverige under 2013. Det meddelar vd:n Lars Nyberg i dag. Samtidigt tillsätter man 200 nya tjänster.

– Vi har ett kompetensskifte inom företaget och vi behöver fler människor med rätt kompetens, sade Lars Nyberg vid en presskonferens på torsdagsmorgonen.

Telia Sonera redovisar en vinst före skatt på 7.023 miljoner kronor för fjärde kvartalet 2012, något lägre än vad analytiker hade räknat med, enligt Reuters sammanställning.

Delårsrapporter januari 2013

Lars Nyberg var trots det nöjd med företagets vinst.

– Vi har haft ett okej fjärde kvartal. Hela året var också bra, sade han.

Han hyllade också Telias framgångar i Centralasien.

– Vi växte med 16 procent och har fyrdubblat verksamheten sedan 2007. Det är vår tillväxtmotor, sade han.

Trots vinsten planeras personalnedskärningar under 2013. Besparingsprogrammet som inleddes i fjol kommer under 2013 att omfatta 1.800 medarbetare i Norden och Baltikum – varav hälften i Sverige – och kostnaderna för dessa neddragningar uppskattas till 1,7 miljarder kronor.

Kommenterade inte anklagelser

Efter presskonferensen fick Lars Nyberg en fråga som berörde anklagelserna under hösten om mutbrott och penningtvätt som han besvarade kortfattat:

– Jag är väldigt glad över att vi kommer att få en extern rapport i går. Det var en komplicerad affär och mycket av den gjordes under en tid när jag inte var anställd, därför känner jag inte till alla detaljer. Vi kommer att prata om rapporten i morgon, säger han.

I Telias rapport skrev Nyberg:

”Även om vi är övertygade om att anklagelserna är juridiskt ogrundade tog vi detta allvarligt och styrelsen initierade en extern granskning av en av Sveriges mest välrenommerade advokatbyråer. Den svenska riksenheten mot korruption inledde en separat utredning, vilken kan komma att ta ett till två år att slutföra”, skriver han.

Danska institutet för mänskliga rättigheter ska göra en oberoende expertgranskning av frågor om risker för brott mot mänskliga rättigheter som kommer att stämmas av mot Telia Soneras åtgärdsplan, skriver Nyberg.

Utredning presenteras i kväll

I kväll hålls ett extra styrelsemöte i Telia, där Biörn Riese från advokatbyrån Mannheimer Swartling ska presentera sin utredning av de mutmisstänkta affärerna i Uzbekistan. Riese har på Telias uppdrag ombetts ta reda på om företaget begått mutbrott eller gjort sig skyldigt till penningtvätt. På fredagen blir rapporten sedan offentlig.

Riese fick uppdraget sedan SVT:s Uppdrag granskning i september rapporterat om misstänkta omständigheter i samband med investeringarna i landet, där Telia gick in 2007.

Åklagare visade i början av januari interna mejl från 2007 som vittnar om hur Teliachefer fick veta att de gjorde affär med Gulnara Karimova, dotter till diktatorn Islam Karimov. Men Telia borde i stället ha köpt licenser och frekvenser direkt av ansvarig myndighet anser åklagarna.

Vd Lars Nyberg har sagt att han avgår om Telia har begått brott, men han har försäkrat att så inte är fallet.

Telias valberedning vill också läsa Rieses rapport innan den föreslår ny styrelse inför stämman i april.

Spekulation om ny Sverige-vd

Enligt vad Dagens Nyheter erfar så blir Marie Ehrling, styrelseproffs och en gång Sverige-vd för företaget, ny styrelseordförande i Telia Sonera.

Kanslirådet Kristina Ekengren som leder valberedningen vill inte kommentera namnet men säger att man närmar sig en lösning. Ambitionen är att ha ett förslag till den 15 februari då kallelsen till bolagsstämman ska vara klar.

Ehrling är, enligt DN, den kandidat som återstår sedan flera tunga namn hoppat av på grund av oklarheterna kring Uzbekistanaffären.

– Planen är att jag ska avgå i år. Vilket datum jag gör det beror på när styrelsen hittar min efterträdare, sade Lars Nyberg på presskonferensen.

(SVT/TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Delårsrapporter januari 2013

Mer i ämnet