Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Höga chefsbonusar, uppgsägningar och förluster – här är turerna kring Klarna på en minut. Foto: TT

Guldregn över Klarnachefer trots stort sparpaket

Publicerad

Just nu genomför betalnings- och kreditjänstbolaget Klarna Bank ett stort sparpaket för att dra ned på kostnaderna. Bland annat får runt 700 anställda lämna företaget. Samtidigt har bolaget varit generösa mot ledningen. Enligt Klarna Banks årsredovisning fick de nio personerna i Klarnas ledningsgrupp dela på 121 miljoner kronor för 2021. 

Den snabbväxande Klarna Bank AB blöder pengar. Under förra året gjorde bolaget en förlust på sju miljarder kronor. För årets första kvartal var förlusten 2,5 miljarder kronor. Nu genomför bolaget nedskärningar för att få kontroll på kostnaderna. 

Samtidigt har Klarnas ersättningsmodell skapat några av den svenska bankbranschens bäst betalda chefer. För 2021 var löne- och ersättningskostnaden för 91 chefer och nyckelpersoner i Klarna i genomsnitt två miljoner kronor. För koncernens ledningsgrupp på nio personer var genomsnittskostnaden 13,5 miljoner kronor.

Det är mer än vad konkurrenten Swedbanks vd Jens Henriksson har i lön. Swedbank, vars omsättning är mer än tre gånger så stor som Klarnas, gjorde en vinst på närmare 21 miljarder kronor för 2021.

Vill inte jämföras med Swedbank

Ersättningsnivån för de 13 personerna i Swedbanks ledningsgrupp, om man undantar vd och vice vd, ligger på 7,4 miljoner kronor i genomsnitt inklusive pension. 

Klarnas kommunikationschef vänder sig mot jämförelsen med Swedbank. 

– Den är lite märklig eftersom den insinuerar att ersättningen skulle vara hög mot bakgrund av att Klarna gjort omfattande investeringar senaste åren, säger Johan Gustafsson.

En viktig del av Klarnachefernas ersättningar kommer från ett aktiebonusprogram. 

Två chefer har fått aktierelaterade bonusar på över tio miljoner kronor, tre har fått över 20 miljoner och en person har fått en rörlig ersättning på mellan 45 och 50 miljoner kronor.

”Förstår att det sticker i ögonen”

Intresseföreningen Aktiespararnas vd Joacim Olsson säger att han har förståelse för om anställda blir irriterade över ersättningsnivåerna. 

– Jag förstår att det sticker i ögonen, inte minst för de tio procent som får gå, säger han. 

Men han säger också att om ersättnings- och aktieoptionsprogram är långsiktiga och korrekt utformade kan de bidra till att företaget växer och ger fler anställda och ett högre aktieägarvärde i framtiden. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.