Svenska modejätten H&M stoppar inköp av brasilianskt läder, meddelar företaget. Foto: Fredrik Sandberg/TT, Bruno Kell/Reuters/TT

H&M stoppar inköp av brasilianskt läder

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen meddelade modejätten H&M att företaget tillsvidare slutar köpa in läder från Brasilien, rapporterar Reuters

”På grund av de allvarliga bränderna i den brasilianska delen av Amazonas regnskog, och kopplingen till nötkreaturproduktionen, har vi bestämt att lägga ett tillfälligt förbud mot läder från Brasilien”, säger H&M i ett uttalande.

Förbudet kommer att vara aktivt tills det finns något säkert system för att verifiera att lädret inte bidrar till negativ påverkan för miljön i Amazonas, enligt det svenska modeföretaget.

”Stort symboliskt värde”

Förra året exporterade Brasilien läder för 1,44 miljarder dollar, enligt Center for the Brazilian Tanning Industry, ett brasilianskt center för garvningsindustrin. USA, Kina och Italien var de länder som köpte mest.

Lädret från Brasilien består av ”endast en liten del” av den totala importen, skriver Petra Buchinger, presskontakt på H&M Sverige, i ett mejl till SVT Nyheter. Den större majoriteten av skinnet kommer från Europa.

– Det mesta läder kommer från EU-området, men det har ett stort symboliskt värde och inte minst när det har kommit en rad sådana här besked med amerikanska företag förra veckan, säger SVT:s Latinamerikakorrespondent Tigran Feiler.

Då meddelade flera andra sko- och klädföretag som Timberland, Vans och The North Face att de också slutar köpa in läder från Brasilien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.