Emelie Fågelstedt är egenföretagare och har tidigt börjat spara till pensionen. Foto: Privat

Här är ”gig-jobbarens” bästa pensionstips

Uppdaterad
Publicerad

Många unga saknar i dag fast anställning och har istället så kallade ”gig-jobb” eller är egenföretagare. Risken är att de går miste om miljontals kronor i pension. Emelie Fågelstedt är egenföretagare och ger sina bästa pensionstips.

Hon kallar sig själv digital nomad och är grundare av nätverket Svenska nomader, en mötesplats för de som vill göra distansarbetet enklare och samverka kring digitalisering, globalisering och gig-ekonomin.

Emelie Fågelstedt har haft tjänstepension sedan hon började vara egenföretagare och här ger hon sina bästa tips på hur man kan gå till väga när man är gig-jobbare (arbetar på uppdrag) eller egenföretagare.

1. Starta inte eget utan att läsa på innan

– Som egen måste du själv ta ansvar för din egen trygghet på ett annat sätt än vad du behöver som anställd. Därför är det viktigt att ta dig tiden och sätta dig in i vad du behöver för skydd och säkerhet i form av tjänstepension och försäkringar. Ju tidigare du börjar spara, ju bättre blir det ofta för dig som pensionär.

2. Ta inte ut för låg lön

– Tjänstepension är viktigt, men det är minst lika viktigt att se till att man betalar in till den allmänna pensionen genom att ta ut en skälig lön. Det påverkar även nivån på bland annat sjukförsäkring och föräldrapenning.

3. Våga ta betalt

– Ta höjd för tjänstepension när du sätter ditt timpris ut mot kund. Som företagare tar du själv ansvar för pension, försäkringar och semesterersättning. Därför är det skäligt att fakturera ett högre timpris för att dessa kostnader också ska kunna täckas.

4. Glöm inte att sätta undan till pensionen

– Glöm inte bort att betala in tjänstepensionen och glöm inte att ta höjd för att du måste betala in när du sätter ditt timpris. Reglerna skiljer sig lite åt beroende på om du är anställd i ett eget aktiebolag, om du har en enskild firma eller om du jobbar via ett egenanställningsföretag.

5. Ta hjälp av fack eller pensionsbyråer

– Börja med att titta på vad facken säger och de som är fackliga anslutna har för krav. När du sätter nivå för din egen tjänstepension, utgå från fackföreningarnas rekommendationer och se till att det belopp du avsätter för tjänstepension motsvarar minst detta. Om du hade en fast anställning innan du började ”gigga” kan du sikta på att betala in minst det beloppet du fick avsatt i tjänstepension som anställd.

Fakta: Pension

Allmän pension

Den allmänna pension kommer från staten och består av inkomstpension och premiepension som båda är inkomstgrundade.

Tjänstepensionen

Tjänstepensionen får man från sin arbetsgivare. Har man haft flera olika arbetsgivare kan man ha tjänstepension från olika tjänstepensionsbolag, som ens arbetsgivare har haft avtal med.

Eget sparande

Man kan även spara privat till sin pension i bank eller via försäkringsbolag. Det är ett frivilligt sparande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.