Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter går i pension i slutet på 2050-talet och har många funderingar kring den där pensionen som kan kännas så avlägsen. Följ med till Pensionsmyndigheten för att få svar på några vanliga frågor. Foto: SVT/TT

Har du också långt kvar till pensionen? – Så ska du tänka

Uppdaterad
Publicerad

De pensionsförslag som just nu skapar politisk debatt påverkar även den som har långt kvar till pensionen – men frågan är hur mycket.

– Beslutet är viktigt och det kommer att påverka framtiden, men som 35-åring skulle jag inte bry mig så mycket om beslutet alls, säger Ole Settergren, analyschef på Pensionsmyndigheten.

Hur pensionärerna ska få mer pengar i plånboken har länge är en het politisk fråga.

Men spelar de förslagen som nu diskuteras någon roll för en framtida pension om man till exempel är född på 1970- 80 eller 90-talet?

Ole Settergren, analyschef på Pensionsmyndigheten menar att svaret på frågan är ”mest nej men lite ja”.

– Nej för att det kommer att hända så väldigt mycket andra saker utöver det som händer nu och ja för att allt som kommer hända efter det som händer nu sannolikt kommer vara påverkat av vad som beslutas, säger han.

”Skulle inte bry mig så mycket”

Ole Settergren tror att den som är född på 1980-talet och i dag är 35 år exempelvis kommer att behöva arbeta till dess att man är 68-69 år och därefter få en pension som är omkring 70 procent av inkomsten före pension.

Däremot är det svårt att översätta vad de politiska förslag som i dag diskuteras skulle betyda i pengar för den som går i pension på exempelvis 2050-talet.

– Beslutet är viktigt och det kommer att påverka framtiden, men som 35-åring skulle jag inte bry mig så mycket om beslutet alls, säger Ole Settergren.

Hör analyschef Ole Settergren svara på frågor om hur man som ung ska tänka kring en framtida pension.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.