[OBS! I inslaget visas starka bilder] Enligt djurrättsorganisationen Peta pågår systematiserat djurplågeri i den argentinska ullindustrin. Foto: PETA

Här plågas lamm för att bli kläder

Uppdaterad
Publicerad

Nya fall av djurplågeri avslöjas i ull-branschen. Trots att ullen påstods vara ”ansvarsfullt” producerad visar bilder hur lamm och får systematiskt misshandlas och flås levande. Nu har två kända klädmärken stoppat leveranserna av ull från Argentina.

Det är magstarka bilder som visar hur våldsamt arbetare behandlar lamm och får på gårdar i södra Argentina. Avslöjandet upprör då just dessa ullproducenter säger sig sälja ”ansvarsfullt” producerad ull från ”hållbara” gårdar. Fårfarmerna ingår i det argentinska ullnätverket Ovis 21 som levererar ull till klädmärken som Patagonia och stjärndesignern Stella McCartney.

Systematisk vanskötsel

Den fyra minuter långa filmsekvensen som har filmats och publicerats av den internationella djurrättsorganisationen Peta visar hur arbetarna systematiskt behandlar djuren mycket plågsamt. Djuren får sina svansar och öron avskurna utan någon bedövning och lämnas blödande.

Bilderna från när djuren slaktas är så starka att vi inte kan visa dem. Djuren får sina halsar uppskurna innan arbetarna börjar flå djuren medan de fortfarande lever.

Kände till filmningen

– Arbetarna på fårfarmerna tillät att videon spelades in. De kände alla till att kameran var där. De kände att de inte hade någonting att dölja. Och det är precis så här livet är för de djur som är dömda att leva på Ovis 21's gårdar. Generellt är det så här livet är för djur i ullindustrin, vilket vi har sett gång på gång under de senaste åren, säger Dan Paden på Peta.

SVT har sökt en företrädare från Ovis 21 men har inte lyckats nå dem.

Inköpen stoppas

Både klädmärket Patagonia och Stella McCartney har en etisk hållbarhetsprofil och bolagen har nu avbrutit sina kontakter med den argentinska ull-leverantören. Patagonia skriver på sin hemsida att de är chockade över den grymhet Peta avslöjat, och har nu helt och hållet upphört att köpa in ull tills de hittar en leverantör som kan garantera att ullen kommer från en etiskt försvarbar produktion.

Peta: Undvik ylle för fårens skull

Peta menar att all användning av ull är problematisk då systematiskt djurplågeri är utbrett i både USA och Australien, och nu också Argentina. Det visar andra avslöjanden från de senaste åren. Peta menar att det bästa sättet att skydda djuren är att inte köpa ull alls, för som konsument kan du lätt bli lurad trots att du tror att du köper en etiskt försvarbar ullprodukt. Peta förespråkar det veganska alternativet till ull.

Patagonia delar inte den uppfattningen. De skriver att ull kan produceras utan att djuren plågas, och att företaget kommer att fortsätta sälja ullprodukter på grund av materialets unika egenskaper. Men företaget kommer också att satsa på produkter gjorda av syntetisk material för konsumenter som föredrar det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.