Susanne Hägerström är en av tusentals arbetslösa i Gävle. Foto: SVT

”Har svårt tro jag ska någonsin ska få jobb”

Uppdaterad
Publicerad

Kön är lång på arbetsförmedlingen i Gävle. Här är arbetslösheten närmare 13  procent och en av de tusentals arbetslösa är Susanne Hägerström som de senaste åren försökt hitta ett fast jobb inom åldringsvården. 

– Man söker och söker men det är så många arbetslösa. Vi slåss om de få jobb som finns här i Gävle, säger hon.

Enda anledningen till att ekonomin går ihop är att hon har en sambo.

– Han har än så länge ett jobb. Det är därför vi har klarat oss, säger hon.

De senaste tio åren har det skett en dramatisk förändring på arbetsmarknaden i Sverige. De arbetslösa har blivit 106.000 personer fler och nästan hela ökningen kommer från de grupper som har allra svårast att få ett jobb.

Till de mest utsatta räknar Arbetsmedlingen de som är över 55 år, har låg utbildning, inte är födda i Europa eller har en funktionsnedsättning. För tio år sedan var under hälften av dem arbetslösa. I år utgör gruppen ungefär 60 procent och nästa år väntas den stiga till närmare 70 procent, enligt en ny prognos från Arbetsförmedlingen

– Just i dagens läge har jag svårt att tro att jag någonsin ska få ett fast jobb, men jag ger inte upp. Det gör jag inte, säger Susanne Hägerström.

Varför tror du att det är så svårt?

– De drar ju in på allting överallt, speciellt inom åldringsvården. Det läggs ned ålderdomshem och de som jobbar ska jobba så mycket som möjligt. Arbetsgivarna har inte råd att anställa mer folk fast det skulle behövas, säger hon.

Priset för att vara arbetslös är högt.

– Det vi drar in på är nöjena med barnen.  Det är de som blir lidande tyvärr. Man får absolut inte har några extrautgifter. Pengarna räcker bara till att betala räkningar och mat, säger Susanne.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.