Den insidermisstänkte Ola Rollén, vd för Hexagon. Foto: TT

Hexagon kan straffas för tigande

Uppdaterad
Publicerad

Börsnoterade Hexagon väntade i flera dagar med att meddela att vd Ola Rollén misstänks för olaglig insiderhandel i Norge. Nu ska Stockholmsbörsen undersöka om bolaget kan ha brutit mot noteringsreglerna.

 Vi har en dialog kring det här ärendet både med bolaget och Finansinspektionen, säger börsens övervakningschef Joakim Strid.

TT: Någon form av granskning kring detta kommer ni att göra?

– Kalla det uppföljning åtminstone, innan vi vet om det finns anledning att gräva djupare i det. Men att man kommer att förhöra sig om det här uppskjutna offentliggörandet och ta ställning till det, ja, det kommer vi att göra.

Kan få betala vite

Om uppföljningen leder till en formell granskning kan ärendet så småningom mynna ut i att Hexagon tvingas betala vite, för att ha brutit mot reglerna om de börsnoterade bolagens informationsgivning. Men det kan också stanna vid en varning. Det går i dag inte att säga hur lång tid uppföljningen, och den eventuella granskningen, kan ta, enligt Joakim Strid.

Beskedet att Ola Rollén häktats, misstänkt för olaglig insiderhandel i det norska teknikbolaget Next Biometrics, fick i går Hexagons aktie att falla med nästan tio procent. Men Rollén greps redan i förra veckan och var anhållen när han i fredags, övervakad av personal från svenska Ekobrottsmyndigheten, presenterade mätteknikkoncernens delårsrapport under en telefonkonferens.

I ett skriftligt uttalande uppger Hexagons chefsjurist Johnny Andersson och strategichefen Mattias Stenberg att de ville vänta med offentliggörandet tills de ”hade en mer komplett bild” i stället för att gå ut med ”halvfärdig” information.

”Vid informationsgivning gäller det också att minimera risken för skada för bolaget”, skriver de.

Nekar till brott

Enligt Rolléns advokater gäller den norska utredningen ett köp av drygt 284 000 aktier i Next Biometrics i oktober i fjol. Affären gjordes via Greenbridge Partners, ett investeringsbolag grundat av Rollén och finansmannen Melker Schörling. Kort efter köpet meddelade Next Biometrics att Greenbridge Partners, genom ytterligare aktieköp i samband med en nyemission, skulle bli storägare i Next – en nyhet som fick teknikbolagets aktie att stiga med över 80 procent på Oslobörsen.

– De (Økokrim, den norska ekobrottsmyndigheten) menar uppenbarligen att Rollén satt på insiderinformation som han missbrukade när de här aktierna köptes, sade hans advokat Erik Keiserud till TT i går.

Hexagonchefen bestrider dock anklagelserna ”å det starkaste”, enligt Keiserud.

Rollén är häktad till och med lördag. Därefter kan han komma att släppas fri, om inte Økokrim begär att häktningsperioden förlängs.

Fakta: Har lett Hexagon sedan 2000

Ola Rollén har varit vd för Hexagon sedan 2000. Han äger själv närmare 1,2 miljoner aktier i bolaget enligt den senaste årsredovisningen, en aktiepost som är värd cirka 370 miljoner kronor. Tidigare har Rollén varit vd för Sandvik Materials Technology, vice vd för Avesta-Sheffield och vd för Kanthal.

Under Rolléns tid som vd har Hexagons aktie haft en mycket positiv utveckling. Det år han tillträdde rörde sig kursen kring tio kronor. Den 20 oktober i år nådde aktien sin högsta stängningsnivå hittills, 380:20 kronor.

2014 utsåg Harvard Business Review Ola Rollén till en av de 100 bäst presterande vd:arna i världen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.