Shein siktar på Wall Street eller Londonbörsen och kan bli årets största börsnotering globalt. Arkivbild Foto: Richard Drew AP/TT

H&M-utmanaren Shein från Kina dubblar vinsten

Uppdaterad
Publicerad

Den kinesiska H&M-utmanaren Shein, en onlinekedja som säljer kläder, mer än dubblade vinsten i fjol, rapporterar tidningen Financial Times.

Ägarna siktar på Wall Street eller Londonbörsen i år.

Sheins försäljning lyfte till omkring 45 miljarder dollar (cirka 480 miljarder kronor) i fjol, enligt tidningens källor. Och vinsten mer än fördubblades till omkring 2 miljarder dollar (cirka 21 miljarder kronor).

En ansökan om kinesiskt tillstånd för en börsnotering i väst ligger för behandling i Peking. Två av Financial Times källor säger att de räknar med klartecken de närmaste veckorna.

Skulle Shein få grönt ljus skulle bolaget kunna bli den största börsnoteringen i världen i år.

Shein hade vid 2022 års utgång drygt 10 000 anställda i Kina, medan det i Singapore bara arbetar omkring 200 för bolaget.

Grundaren, den Kinafödde 40-åringen Xu Yangtian, äger för närvarande 37 procent av aktierna och har flyttat med huvudkontoret till Singapore. Andra storägare är Sequoia China, General Atlantic och pensionsfonden Mubadala från Abu Dhabi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.