Foto: TT

Hög risk med bitcoin på börsen

Uppdaterad
Publicerad

I dag släpps bitcoin in på Stockholmsbörsen. Spännande med en helt ny sorts digital valuta, men samtidigt mycket riskfyllt, enligt ekonomen Claes Hemberg.

Ett certifikat baserat på den digitala valutan bitcoin börjar handlas på börsen i dag.

Valutan har blivit en del av ”generation digitals” ekonomiska frihetsrörelse.

– Unga killar kommer säkert att köpa. Bitcoin står för en ny digital värld, fri från banksystemet. Det blir nästan lite politiskt, säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza.

Börsen bra för bitcoins

Fast det är bra att bitcoin nu rullar in på börsen, tycker han.

– Bitcoin-certifikatet är ett värdepapper där vem som helst kan handla via sitt aktiekonto. Det går snabbare, man kan handla hemma, och det blir också billigare när de som i dag tjänar på att sälja bitcoin lokalt försvinner. Handeln kommer att öka, säger han.

Men viktigast, tycker han, är ändå att det blir uppenbart att det är fråga om ren spekulation när de digitala pengarna handlas på börsen.

– Jag blir orolig när folk tror att bitcoin har ett bestämt värde. Folk hittills har kommit överens om att de är värda si eller så mycket, men det är precis som med värdet på exempelvis Märklintåg eller andra samlarobjekt. Det är en överenskommelse mellan köpare och säljare. Hittills har bitcoin varit en egen ankdamm, men nu öppnas den, säger Hemberg.

Sänkta förväntningar

Riskerna är väldigt höga, tycker han.

– Man ska inte lägga mer pengar på bitcoin än på travhästar. Man kan vinna, men också förlora allt. Men förväntningarna har nyktrat till. Tänk om börshandeln hade öppnats hösten 2013 då det var helt hysteriskt kring bitcoin! Men risken är att vissa köper för mycket bitcoin av politiska orsaker.

Så fungerar bitcoin

Den digitala valutan bitcoin skapades av en anonym programmerare och introducerades 2009.

Bitcoin fungerar på många sätt som en konventionell valuta, den har till exempel en rörlig växelkurs. Det finns växlingskontor där bitcoin kan växlas mot kronor eller annan valuta.

Den viktigaste skillnaden är att bitcoin inte finns i fast form. Valutans värde försvaras eller garanteras inte heller av en riksbank vilket innebär att den är känslig för attacker och kursförändringar.

Bitcoin bygger helt på köparens och säljarens erkännande. I dag accepteras valutan som betalning av både små och stora företag.

Hösten 2013 steg plötsligt värdet på bitcoin till över 1.000 dollar.  Nu har det lugnat sig. Kursen för 1 bitcoin stod i söndags i  1.949,94 svenska kronor.

Certifikatet som börjar handlas på Stockholmsbörsen följer värdet på bitcoin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.