Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det måste vara offentlig kontroll, det ska inte finnas några säkerhetsrisker” – Hör tidigare försvarsminister och försvarsutskottets ordförande Peter Hultqvist (S). Foto: Ulf Palm/TT/SVT

Hultqvist (S) om att försvarets lokaler kan köpas av kinesisk ägare: ”Säkerhetsrisk”

Uppdaterad
Publicerad

Det anrika Dalregementets lokaler och fastigheter i Falun riskerar att säljas ut till utländska intressen då ägarbolaget SBB har ekonomiska problem.

– Staten ska kontrollera Försvarsmaktens anläggningar, och särskilt i det säkerhetspolitiska läge som är nu, säger tidigare försvarsminister och försvarsutskottets ordförande Peter Hultqvist (S).

Försvarsutskottets ordförande Peter Hultqvist (S) kräver nu att statsminister Ulf Kristersson agerar skyndsamt för att stoppa en försäljning av Dalregementets fastigheter.

– Det är rätt så absurt att det pågår en situation där vi kan få in intressen som inte är förenliga med den svenska säkerhetspolitiken. Det måste man naturligtvis sätta stopp för, säger försvarsutskottets ordförande Peter Hultqvist (S).

Kinesiska köpare intresserade

Dalregementets lokaler och fastigheter i Falun ägs av det krisande fastighetsbolaget SBB – och byggnaderna riskerar nu säljas till utländska intressen.

Som försvarsminister invigde Peter Hultqvist tillsammans med bland annat kung Carl Gustaf Dalregementet vid återöppningen i oktober 2021.

I dag finns få regler som styr vem som får äga svenska säkerhetsklassade byggnader. Bland intressenterna har nämnts bland annat en Hongkong-kinesisk miljardär.

Hultqvist: ”Säkerhetsrisker”

Enligt Peter Hultqvist är det högst olämpligt om en främmande makt tar över en militär fastighet och därmed får insyn i bland annat ritningar och IT-system.

– Det är väldigt rimligt att ha som grundprincip att staten ska äga den här typen av byggnader och områden. Det måste vara en offentlig kontroll. Det ska inte finnas några säkerhetsrisker, säger han.

Uppmaning till regeringen

Peter Hultqvist uppmanar nu statsminister Ulf Kristersson och försvarsminister Pål Jonson att agera skyndsamt.

– Jag ser det här som en viktig fråga för både försvarsministern och statsministern att göra den markeringen. Staten ska kontrollera Försvarsmaktens anläggningar, och särskilt i det säkerhetspolitiska läger som är nu där vi vet att bland annat Rysslands försöker med olika metoder tillskansa sig både kunskap och fördelar.

SVT har sökt statsminister Ulf Kristersson och försvarsministern för en kommentar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Cecila Vestin, vd på den statliga pensionsjätten Kåpans fastighetsbolag, är kritisk till att nästan vem som helst kan äga säkerhetsklassade byggnader. Foto: SVT/Försvarsmakten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.