USA-börserna öppnar tisdag klockan 15.30 svensk tid, men det kan ta ytterligare upp till två timmar innan handeln i Spotify-aktien släpps på, eftersom handelsplatsen först ska hitta ett jämviktspris.

I dag noteras Spotify på New York-börsen

Uppdaterad
Publicerad

– Intresset är extremt stort internationellt. Detta blir kanske årets stora händelse på den globala börsvärlden. Det är få andra bolag som drar till sig så mycket uppmärksamhet som Spotify, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet till SVT Nyheter.

Det var länge sedan ett så här stort svenskt bolag börsnoterades, troligtvis får vi gå tillbaka 18 år i tiden till Telia-noteringen för att hitta ett större bolag.

Spotify väljer ovanlig metod

Spotify kommer inte noteras på börsen i USA på klassiskt vis, genom en så kallad nyemission, då intressenter får teckna aktier i förväg.

Istället väljer bolaget en mycket ovanlig budgetvariant där existerande aktier görs tillgängliga för handel. Det kallas för direktlistning och innebär att öppningspriset på bolaget sätts helt av marknaden.

– I vanliga fall har man ett riktmärke för börskursen, men nu har man ingenting.

Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

Räkna med skakig börskurs

Det är alltså upplagt för stora svängningar för aktiekursen innan köpare och säljare förstått vad andra är beredda att betala för aktien.

– USA-börserna öppnar kl 15.30 svensk tid men det kan ta ytterligare upp till två timmar innan handeln i Spotify-aktien släpps på, eftersom handelsplatsen först ska hitta ett jämviktspris. Och sedan kommer det säkert att bli turbulent.

Ingen vinst i sikte

Spotify kommer bli en riktig högriskaktie, konstaterar Joakim Bornold.

– Bolaget är helt inriktade på att växa och bli ännu större men gör fortfarande stora förluster och väntas göra det i många år framåt.

När kommer Spotify gå med vinst?

– Det vet man inte. Bolaget har inte fokus på vinst och svarar inte ens på den frågan. Allt fokus är på tillväxt. Spotify är nummer ett i världen på strömmad musik och allt fokus ligger på att behålla försprånget mot konkurrenterna.

Skyhög och osäker värdering

Trots att bolaget fortfarande går med stora förluster (minus 12 miljarder kronor förra året) så är värderingen hög.

Utanför börsen har bolaget värderats till mellan 140 och 160 miljarder kronor, baserat på de affärer som har gjorts, skriver Breakit.

Men värdet kan bli ännu högre. Den så kallade gråhandeln, där det spekuleras kring aktiens värde, pekar mot att Spotify kan bli värt upp emot 240 miljarder kronor, rapporterar SR:s Ekonomiekot.

Om bolagets aktiekurs verkligen landar på så höga nivåer skulle det innebära att Spotifys börsvärde blir högre än klädjätten H&M:s börsvärde.

Av Spotifys börsprospekt framgår att Spotify gjorde en brakförlust på runt tolv miljarder kronor för helåret 2017. Det är mer än dubbelt så mycket som året före och förklaras till stora delar av dyra finansieringskostnader.

Bolaget omsatte omkring 42 miljarder kronor 2017.

Intäkterna har samtidigt ökat med en dryg miljard euro på ett år och landade i fjol på strax över fyra miljarder euro, alltså över 40 miljarder kronor. Närmare 90 procent kommer från de cirka 71 miljoner betalande prenumeranterna.

Utöver betalande användare har bolaget omkring 88 miljoner gratisanvändare runt om i världen.

Sedan lanseringen har Spotify betalat cirka åtta miljarder euro i royalties till skivbolag och artister.

Börsnoteringen väntas kosta bolaget mellan 35 och 40 miljoner euro, enligt dokument som skickats till den amerikanska finansinspektionen, SEC.

Källor: Spotify, Breakit, TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer