Anders Ferbe, IF Metalls förbundsordförande. Foto: TT

IF Metall: ”Gör om, gör rätt”

Uppdaterad
Publicerad

Ett oacceptabelt besked – så sammanfattar IF Metall Ericssons beslut om neddragning. Men än är det inte för sent att styra om, menar facket.

”Jag hoppas styrelsen och ägarna stoppar neddragningarna och i stället låter den nya ledningen ta fram en plan för utökad produktion i Sverige”, säger Anders Ferbe, IF Metalls förbundsordförande, enligt ett pressmeddelande.

Ferbe efterlyser en annan strategi från Ericssons koncernledning. En fortsatt produktion i Sverige är enligt facket viktig för arbetstillfällena på Ericsson och för hela den svenska industrin och dess forskning och utveckling.

”Bryt inte den kedjan, det kan bli väldigt, väldigt dyrt. Och det finns ingen ångervecka”, säger Ferbe.

Centerledaren Annie Lööf kommenterar beskedet på Instagram:

”Ericsson är ett av Sveriges viktigaste och mest kända företag, vida känt i världen. Att de väljer att kraftigt dra ner på sin produktion i Sverige är en sorgens dag, för de anställda och deras familjer men också för Sverige som industrination. Ericssons neddragning kommer slå mycket hårt mot de människor och de orter som berörs, men i förlängningen också mot Sverige som industriland”, skriver Lööf.

”Jag förväntar mig att regeringen nu agerar på ett sätt så att de Ericsson-anställda som nu förlorar sitt jobb kan få hjälp att hitta nya vägar till en annan försörjning och att de orter som drabbas, främst Borås och Kumla får stöd att ställa om till ett liv efter Ericsson”, fortsätter hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.