IMF-chefen Christine Lagarde. Foto: TT

IMF-chefen Christine Lagarde åtalas

Uppdaterad
Publicerad

Chefen för Internationella valutafonden (IMF) Christine Lagarde åtalas för oaktsamhet under sin tid som finansminister i Frankrike. Hon riskerar ett års fängelse. ”Det är allvarligt att det gått så här långt”, säger SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist.

Fallet rör hennes hantering vid utbetalningen av statlig ersättning på cirka 400 miljoner euro till den franske finansmannen Bernard Tapie 2008.

Lagarde nekar till anklagelserna om oaktsamhet och hävdar att hon handlade på uppdrag av Frankrikes dåvarande president Nicolas Sarkozy, något som han förnekar.

– Jag har alltid handlat i enlighet med lagen och haft det allmännas intresse för ögonen, säger Christine Lagarde till AFP.

Fallet hanteras av en specialdomstol som prövar ministrar för brott de kan ha begått i tjänsten.

Kan få fängelse

Utbetalningen har gett upphov till en rad rättsliga tvister som fortfarande inte är lösta. Ärendet började utredas 2011, strax innan Lagarde tillträdde sin tjänst hos IMF, skriver AP.

Christine Lagarde riskerar upp till ett års fängelse och 15.000 euro i böter. Det är oklart när rättegången startar.

IMF uppger att man har förtroende för att Lagarde kan fortsätta sin tjänsteutövning även efter att saken är prövad i domstol, skriver Reuters.

Är allvarligt

Robert Bergqvist, chefsekonom hos SEB, säger att det är allvarligt att det har gått så här långt, men att Lagarde ännu inte är dömd.

– Om IMF nu tappar ekonomisk och politisk drivkraft på grund av detta så är det mycket olyckligt för världen, eftersom världen står och stampar inför en växande problemlista, säger han till TT.

Enligt Bergqvist har Lagarde ett högt förtroende internationellt och nyligen fick hon nytt mandat av styrelsen och medlemsländerna att fortsätta leda IMF, den tyngsta internationella ekonomiska organisationen i världen.

– Det som kortsiktigt nu kan hända när processen inleds är att hennes arbete kan gå i baklås och att hon inte kan driva ekonomisk-politiska frågor. Hon är och har varit en viktig person. Just nu behöver världen en duktig ekonomisk-politisk ledare som kan driva frågor globalt.

Företrädaren tvingades avgå

Den förre IMF-chefen Dominique Strauss-Kahn tvingades avgå 2011 efter anklagelser om att ha försökt tilltvinga sig sex med en 32-årig hotellstäderska. Han släpptes mot borgen, varpå åtalet lades ned med motiveringen att ”det inte var bevisat bortom rimligt tvivel” att städerskan talat sanning. Senare, 2015, åtalades han för bland annat koppleri i samband med en stor prostitutionshärva, men friades även från de anklagelserna.

IMF och Världsbanken

Världsbanken och Internationella valutafonden (IMF) grundades 1944 för att leda återuppbyggnaden efter andra världskriget och för att undvika upprepning av 1930-talets depression och finanskris.

Båda ger lån till länder, IMF mer på kort sikt medan Världsbanken arbetar med fattigdomsminskning och att stötta tillväxt i främst u-länder.

Sedan juli 2011 leds IMF av Christine Lagarde från Frankrike.

Källor: IMF, Världsbanken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.