IMF höjer tillväxtprognosen

Publicerad

Prognosen för global tillväxt höjs av Internationella valutafonden (IMF) inför Världsekonomiskt forum i Davos, Schweiz.

Den ekonomiska aktiviteten i Japan, USA och Storbritannien växlar upp mer än väntat.

IMF räknar nu med en global tillväxt på 3,7 procent i år och 3,9 procent 2015. Prognosen för 2014 har därmed höjts med 0,1 procentenheter jämfört med IMF:s beräkningar i oktober i fjol, medan prognosen för 2015 är oförändrad.

Det är i första hand Japan, USA och Storbritannien som bidrar oväntat positivt. Bättre än väntat går även Spanien, en av eurozonens krisländer på väg ur en recession som gett rekordhög arbetslöshet och bankproblem.

IMF noterar att riskpremierna för krisdrabbade ekonomier i eurozonen har fallit och för hela eurozonen justerar IMF upp tillväxtprognosen både för i år och för nästa år.

Bland tillväxtländerna är det flera som får sänkta prognoser. IMF:s ekonomer varnar för att vissa ekonomier kan få problem när svag inhemsk efterfrågan kombineras med de negativa kapitalflöden som befaras när USA:s centralbank fortsätter dra ned på sitt program för stödköp av obligationer.

IMF:s råd är att de tillväxtekonomier med underskott i bytesbalansen som drabbas låter sina valutor sjunka i värde, vilket kan stärka konkurrenskraften.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer