Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alfred Kammer, chef för IMF i Europa, tror att bostadspriserna i Sverige kommer att fortsätta falla. Foto: SVT/TT

Många bostadsägare står inför dubbelsmäll

Publicerad

Bostadspriserna har återhämtat sig något under våren – nu räknar experter med att priserna vänder nedåt igen. Samtidigt som bostäderna tappar i värde fortsätter räntekostnaderna att öka.

Många bostadsägare kan stå inför en dubbel ekonomisk smäll. En majoritet av mäklare tror nu att bostadspriserna, som stigit något under våren, kommer att sjunka. Fler mäklare är pessimistiska nu jämfört med i höstas, visar en undersökning från statliga banken SBAB.

– Det har varit en liten prisuppgång i storstäderna. Men trenden är fortsatt negativ för bostadspriserna i hela Sverige, i mars fanns bara ett undantag och det var bostadsrätter i Stockholm. Den trenden lär förstärkas, säger Linda Jonsson, bostadsekonom på SBAB, till Ekonomibyrån.

Bolån löper ut

Samtidigt löper många bundna bolån ut i år och ska omförhandlas till en ränta som blir allt högre. Exempelvis har Danske Bank redan agerat efter Riksbankens räntehöjning i onsdags. Hos Danske bank ligger listräntan för ett bolån med tre månaders bindningstid i skrivande stund på 5,29 procent – en höjning på 40 punkter. Flera banker kan komma att agera på ett liknande sätt.

– Räntorna kommer att behöva vara på hög nivå under en längre tid framöver, men om några år kanske vi sänker. Men man måste ändå ha beredskap för att världen kan bli annorlunda. Vi kanske får leva med att räntorna inte kommer tillbaka till de låga räntor vi haft, säger Anna Breman, vice riksbankschef.

Kan höja ännu mer

Även Alfred Kammer, chef för IMF i Europa, tror på fortsatt höga räntor i Sverige och prisfall på bostadsmarknaden.

– Vi ser att de räntehöjningarna som gjorts kommer att leda till fallande priser, säger han.

Och enligt Anna Breman kan räntorna till och med komma att höjas ytterligare:

– Vi skulle kunna hamna i högre inflation, och i så fall måste vi kanske höja räntorna högre än vad vi säger i prognosen, säger hon.

Hör IMF-chefens prognos för den svenska ekonomin i klippet ovan – och missa inte Ekonomibyråns senaste avsnitt Nära räntetoppen på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.