120.000 av de 150.000 paket som kommer till Arlanda från andra länder varje dag kommer från Kina. Foto: TT

Allt fler svenskar beställer varor från Kina: ”Konkurrensen ökar på alla plan”

Uppdaterad
Publicerad

Förra året exploderade internethandeln med Kina. Postnord har nu sammanställt statistiken som visar att det ifjol förmedlades 40 miljoner importpaket till Sverige där den överväldigande delen kom från Kina. Och det här är bara början, tror de experter SVT Nyheter pratat med.

Varje dag strömmar det in 150.000 paket till Postnords terminal vid flygplatsen i Arlanda – och 120.000 av dem kommer från Kina.

– Jag har ju bara varit här på Postnord i ett antal månader och var själv inte medveten om de enorma flödena innan jag började här, säger Postnords terminalchef Peter Hesslin när han visar runt i den stora byggnaden där det hela tiden väller in nya paket.

Importen av paket har exploderat det senaste året och det beror framför allt på importen från Kina. Vid 2017 års början låg siffran på 50.000 paket om dagen men vid årets slut hade den blivit tre gånger så stor. Och den här trenden kommer att fortsätta.

– Det är jag helt övertygad om, säger Postnords terminalchef Peter Hesslin.

Billigt

Vad som lockar med de kinesiska varorna är att de är så billiga.

En klocka för några tior eller gratis hårsnoddar där kunden bara betalar för frakten har gjort att varje svensk i genomsitt köpte två prylar förra året från Kina. Och köphysterin har även drabbat personalen.

– Som alla andra svenskar är jag köpglad av mig, säger Mohammed El Shobaki som jobbar som terminalarbetare på Postnords anläggning vid Arlanda flygplats. Jag köper allt möjligt som köksredskap och häromdagen köpte sambon en olivurkärnare. Annars så köper man mobilskal, jackor och diverse.

”Konkurrensen kommer att öka på alla plan”

Även om det i dag framför allt är billiga saker som säljs på nätet från Kina är det här bara början på en ny trend tror en av Sveriges främsta Kinaexperter.

– Jag tror att det kommer att fortsätta med tanke på den väldiga ökningen av paket från Kina, säger Frédéric Cho, som arbetar som fristående Kinarådgivare.

– Det som kommer att skilja de framtida paketen jämfört med de nuvarande är att prismässigt kommer de att ligga på högre nivå och kvalitetsmässigt kommer de att ligga avsevärt högre än vad vi har i dag. För Kina kommer att fortsätta att vara världens verkstad för en hungrande köpklass i Sverige och i Europa.

För nu kan vi konsumenter följa de svenska företagen i spåren och köpa våra prylar där de tillverkas i Kina. Det gör att de svenska butikerna i framtiden får det allt svårare när vi konsumenter lärt oss att köpa billigt på nätet.

– Konkurrensen kommer att öka på alla plan. Det kommer att vara väldigt bra för konsumenten men frågan är om det är lika bra för distributören och detaljhandeln, säger Frédéric Cho.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer