Peter Rawet, ekonomijournalist SVT Foto: SVT

Interplanetarisk hjälp sökes

Uppdaterad
Publicerad

Mina damer och herrar – vi klarade oss med nöd och näppe från en recession, alltså två kvartal i följd med krympande ekonomi – men det var på håret.

Landet Sverige växer pytte, pytte lite, eller med 0,1 procent något som tillsammans med den tidigare siffran med fallande priser, deflation bildar en fond till de beslut som de som har chans att påverka vår ekonomi måste ta på allvar. Då menar jag Riksbanken och politikerna.

Riksbanken håller en ränta som är fyra gånger så hög som den i Europa. Regeringen planerar att dra på med investeringar – nästa år – samtidigt som svensk ekonomi våndas – just nu.

Visst ligger Sverige bättre till än många länder i vår ekonomiska omgivning. Men man står aldrig i samma flod två gånger – det är alltid nytt vatten som flyter förbi – nya händelser som förändrar verkligheten. De vi ska leva av, företagen, klarade visserligen att hålla vinsterna uppe i de senast publicerade rapporterna, men försäljningen krympte vilket är illavarslande inför framtiden.

Hopp finns kanske utanför solsystemet

Sverige är nämligen helt beroende av utlandet med en exportorienterade industri. Resten av världen måste alltså också må bra för att vi ska kunna klara oss – det gör den inte. Världshandeln som har gått som tåget väntas i år bryta en lång trend, visserligen växer den, men bara en tredjedel av vad den gjort sedan 1980-talet.

När nu alla länder, liksom Sverige, försöker sälja prylar och tjänster till andra länder, för att komma ur sin svacka räcker helt enkelt inte efterfrågan på denna planet till. För att detta ska lyckas i nuläget så måste vi lämna solsystemet. Där kanske ett hopp finns (dock en aningen långsiktigt) eftersom det ska finnas miljarder planeter ”där ute” som har liknade förutsättningar till liv som jorden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.