Jan Emanuel: Det är klart att man kan köpa lycka för pengar

Publicerad

Från miljonprogram till lyxbilar i överflöd. Jan Emanuel Johansson har gjort sig känd som ”Sveriges rikaste sosse”.

Men går det verkligen att köpa lycka för pengar?

– Det är ett oomkullrunkeligt faktum att god ekonomi för med sig lycka, säger Jan Emanuel Johansson i Ekonomibyrån.

Jan Emanuel Johansson, entreprenör och tidigare riksdagsledamot (S) har satt på sig ”en grisigt nyrik” klocka när Ekonomibyrån kommer på besök.

– Alltså jag tycker på riktigt att att den ser bedrövlig ut. Jag är ju en fattig man med mycket pengar, säger Jan Emanuel Johansson.

Ekonomibyrån

Han vill inte gå in på hur mycket den kostade. Inte heller hur mycket han tjänade på affären han gjorde för drygt tio år sedan. Men det var efter den som han förstod att han var rik.

Så har det inte alltid varit. ”Sveriges rikaste sosse” växte upp med en ensamstående mamma i Gottsunda. Uppsalastadsdelen klassas av polisen som ett ”särskilt utsatt område”. Då drömde han om en guldkedja. Nu kan han köpa en övernattningslägenhet med fyra badrum på Östermalm kontant.

Har pengarna gjort honom lyckligare?

– Ja, tvivels utan, lycka på ett sådant sätt att man är trygg. Trygghet och frihet är basen för att kunna vara lycklig. Om det är något som drar med sig olycka är det fattigdom.

En t-shirt med monogram från ett lyxmärke ligger slängd över matsalsbordet. Den har fortfarande lappen kvar. Jan Emanuel Johansson har ingen aning om hur mycket den kostade. Hemma i Norrtälje har han ett garage fullt med sportbilar. Saker som han aldrig någonsin var i närheten av när han växte upp. 

– Då tyckte jag nog att även det smaklösa var snyggt. Nu är jag ju där. Men när jag köper en lambo är jag också medveten. Jag menar, vad är den bra för förutom att just förmedla att man är rik?, säger Jan Emanuel Johansson.

Går det att köpa lycka för pengar?

Lyxkonsumtionen ger kickar. Men när det kommer till långvarig lycka är det något annat som sticker ut.

– Min katt har definitivt gett mig bestående lycka. Det är kanske mitt bästa köp i livet, säger Jan Emanuel Johansson.

Fortfarande sosse

Jan Emanuel Johansson lämnade politiken 2010. Han säger att han fortfarande är socialdemokrat,pratar om partiet som ”vi”. Men det finns ”inte en chans” att han kommer rösta S i nästa val.

”Sen om Magda helt vänder tillbaka skutan och gör partiet till socialdemokrater igen, då kan jag rösta på dem igen. Men föga troligt”, skriver han i ett sms till SVT. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomibyrån

Mer i ämnet