För första gången sedan 2015 går Japan in i recession. Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT

Japan i recession

Uppdaterad
Publicerad

Japans ekonomi dyker ned i recession för första gången sedan 2015, när landet brottas med coronapandemin.

Och värre lär det bli, varnar analytiker och landets ekonomiminister.

Årets första kvartal visade en nedgång på 0,9 procent i världens tredje största ekonomi jämfört med föregående kvartal, som i sin tur visade upp en nedgång på 1,9 procent.

På årsbasis backade Japans ekonomi 3,4 procent med privatkonsumtion, kapitalutgifter och export som sänken. Coronapandemin drabbar handelsberoende länder som Japan extra hårt, när leverantörskedjor störs av restriktioner och nedstängningar.

Coronapandemin

Då var ekonomin i slutet av förra året redan försvagad till följd av bland annat momsökningen, liksom ovädret Hagibis som orsakade förödelse i oktober.

Värre tider väntar

Årets första kvartal var ändå bättre än vad analytikerna räknat med, som enligt Reuters sammanställning trott att nedgången skulle hamna på 4,6 procent. Privatkonsumtionen – som står för mer än hälften av landets ekonomi – backade exempelvis måttliga 0,7 procent, jämfört med 1,6 procent som befarats av analytikerna.

Men mörkare tider väntas. Japans ekonomiminister Yasutoshi Nishimura säger enligt Bloomberg att förhållandena försämrats sedan första kvartalet, och att nya stimulanspaket är att vänta.

-Det är nästan helt säkert att ekonomin drabbats av en ännu djupare nedgång i det innevarande kvartalet, säger Yuichi Kodama, chefsekonom vid forskningsinstitutet Meiji Yasuda enligt Reuters och fortsätter:

-Japan har trätt in i en fullt utvecklad recession.

20 procents nedgång

Analytiker pratar enligt Bloomberg om en nedgång på mer än 20 procent för andra kvartalet, vilket skulle vara den högsta sedan mätningarna inleddes 1955.

Investerarna tog dock inledningsvis beskeden med ro, och Tokyobörsen öppnade uppåt i den inledande handeln. Senare under dagen vände dock de ledande indexen ned under nollan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet