Den som gillar att lysa upp hemmet lite mer än vanligt när det är jul gör klokt i att använda led-lampor, det sparar mycket el och pengar enligt Energimyndigheten. Foto: TT/Fredrik Sandberg/Maja Suslin

Spara el och pengar med den rätta julbelysningen

Uppdaterad
Publicerad

Vad vore julen utan lampor och ljusslingor som glittrar och lyser? Betydligt mörkare, om inte annat. För den som ogärna vill slösa med el men ändå gillar julbelysning så är rådet enkelt: Använd ledlampor.

– Vill man spara el och pengar är det jätteviktigt vad man använder för ljuskällor. Numera är den mesta julbelysning som säljs försedd med ledlampor och det blir en betydligt lägre energianvändning än om man har glödlampor, säger Helena Holm, projektledare vid avdelningen för energieffektivisering på Energimyndigheten.

Stor elbesparing med ledlampor

Den klassiska glödlampan finns dock fortfarande kvar i en del ljusslingor och ljusstakar som säljs. Glödlampan finns även i äldre belysningar.

– Vi har gjort en del tester och de visade att en vanlig ljusslinga för julgran med glödlampor drar 16 gånger mer el än en med ledlampor. En sjuarmad elektrisk ljusstake drar 27 gånger mer el med glödlampor. Jag läste någonstans att vi köper tre miljoner julgranar varje år. Så det blir en stor skillnad om de har ljusslingor med led i stället för glödlampor, säger Helena Holm.

En sjuarmad elektrisk ljusstake drar 27 gånger mer el med glödlampor än med led-lampor, enligt mätningar som Energimyndigheten gjort. Foto: TT/Anders Wiklund

Hon råder den som köper ny julbelysning att titta efter om den har ledlampor. Ska man byta ut glödlampor mot ledlampor i en ljusstake man redan har hemma, så ska man byta alla på en gång.

– Det är av säkerhetsskäl och så får man samma typ av ljus. Ledlamporna är dessutom bra i adventsstjärnor, som ju ofta är av papper, eftersom de inte alstrar lika mycket värme.

”Varit med om en teknisk revolution”

När lågenergilampor började komma ut i handeln var de dyra och inte särskilt bra, och den bilden har tyvärr fastnat hos många konsumenter, som blev besvikna på de nya lamporna, säger Helena Holm.

Helena Holm, projektledare på avdelningen för energieffektivisering på Energimyndigheten. Foto: Energimyndigheten

Hon menar att vi har varit med om en teknisk revolution när vi gått över från glödljus till ledljus. Energibesparingen är bra både för plånboken och miljön.

– En glödlampa håller kanske 1.000 timmar, en ledlampa upp till 15.000. Jämför man livstiden för en halogenlampa och en ledlampa så räcker en ledlampa ungefär lika länge som fem halogenlampor och dessutom drar halogenlampan 7-8 gånger mer energi, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.