Flera medier har granskat fondbolaget Allra och dess ägare. Foto: SVT

Juridisk strid om Allras 16 miljarder

Uppdaterad
Publicerad

En strid har uppstått mellan Allra och Pensionsmyndigheten om hur snabbt det skandalomsusade bolaget ska betala tillbaka 16 miljarder av pensionsspararnas pengar.

– Att inte göra det vore lika absurt som om en bank vägrar betala ut pengar, säger Pensionsmyndighetens chefjurist.

När fondbolaget Allra i går kastades ut ur PPM-systemet av Pensionsmyndigheten, ska man enligt regelverket skyndsamt sälja alla tillgångar och ge tillbaka pengarna till staten.

Det handlar om 16 miljarder, som 130.000 pensionssparare har valt att placera hos Allra. Och enligt regelverket ska alla tillgångar säljas, och pengarna betalas i kontanter till Pensionsmyndigheten som ska överföra pengarna till statliga sjunde AP-fonden som får i uppdrag att placera pengarna.

Pensionsbolaget Allra

LÄS MER: Skandaldrabbade fondbolaget slängs ut ur PPM

Allra har överklagat

Men grundaren och VD:n Alexander Ernstberger säger till SVT att man inte kommer betala innan saken prövats rättsligt.

– Pengarna finns i fonder som pensionsspararna valt. Sedan får den rättsliga prövningen avgöra om Pensionsmyndigheten ska ges rätt att flytta pengarna till statliga sjunde AP-fonden, säger han.

Men enligt Pensionsmyndighetens chefjurist, Mikael Westberg, får man inte hålla inne pengarna.

– Det finns en ovillkorlig rätt att lösa in andelar, det är Allras skyldig att göra, överklagan betyder ingenting.

Allra menar att myndigheten lutar sig mot civilrätten, alltså avtalet mellan Allra och myndigheten. Men Allra anser att det handlar om ett förvaltningsrättsligt beslut, där man alltså överklagat beslutet.

Förra året kastades en annan fondförvaltare, Falcon Funds ut ur systemet. De försökte också i det längsta att överklaga beslutet, men förlorade i förvaltningsrätten, som inte ansåg frågan var något domstolen skulle pröva. Det handlade om ett samarbetsavtal som är civilrättsligt, därmed är myndighetens beslut ”inte förhandlingsbeslut som kan överklagas”, sägs i domen från juli förra året.

Falcon drev processen vidare ända upp i Högsta förvaltningsdomstolen, och de förlorade varje gång.

LÄS MER: Finansministern: ”Det är förjävligt!”

”Absurt”

Pensionsmyndighetens chefjurist menar därför att det är uppenbart att Allra har fel i synen att man kan förhala utbetalningen av pengarna.

– Att inte göra det vore lika absurt som om en bank vägrar betala ut pengar, om man vill ta ut pengar från sitt eget bankkonto, säger Mikael Westberg.

Den utdragna processen rättsliga process kring Falcon Funds pågick från juni och en bit in på hösten, under tiden vägrade bolaget betala tillbaka de 2,4 miljarder som fanns i fonderna.. När man slutligen började betala i oktober kom det bara in 1,26 miljarder. Det saknas fortfarande i dag drygt 1,1 miljard. Och enligt källor på pensionsmyndigheten bidrog förseningen till att mer pengar kunde försvinna från Falcons fonder.

Allras nytillträdde styrelseordförande, Gunnar Axen säger till SVT Nyheter att Allra ändå väntar med att börja sälja och betala tillbaka, eftersom man har begärt inhibition – uppskjutande – hos förvaltningsdomstolen.

Men han lägger till att man hoppas att rätten hanterar ärendet skyndsamt.

Hopp om att få tillbaka pengarna

Pensionsmyndigheten säger att man tror att i fallet Allra kommer man få tillbaks alla pengar, tillgångarna finns i likvida – säljbara tillgångar. Men i och med att det finns misstankar om brott finns ändå en viss oro. Och en del av systemet är att det är individen som väljer fonder, och som tar risken om det går illa. Om en fond gör usla affärer, eller om pengarna försvinner genom brott så är det pensionsspararna som får ta smällen.

– Man kan aldrig säga hur det slutar innan pengarna kommit in, och det finns ingen insättningsgaranti.  Principen är att det är spararna som valt en fond som tar hela risken, säger chefsjurist Mikael Westberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pensionsbolaget Allra

Mer i ämnet