Foto: TT

Kartlägger jämställdhet – själv med på skämslistan

Uppdaterad
Publicerad

Stiftelsen Allbright kartlägger varje år jämställdheten i börsbolagens ledningsgrupper. Men inte ens stiftelsens egna styrelsemedlemmar lyckas med jämställdheten. Sven Hagströmer får ett av sina bolag placerade på rapportens svarta skämslista.

Det ser mörkt ut för jämställdheten i börsbolagen. Det konstaterar Stiftelsen Allbright i sin årliga kartläggning. På den svarta listan över bolag som helt saknar kvinnor i ledningsgruppen finns hela 79 företag, det vill säga nästan en tredjedel av alla bolag som är noterade på börsen. Förra året var motsvarande siffra 82.

En av dem som får se sitt bolag på den svarta skämslistan är finansmannen Sven Hagströmer – initiativtagare till Allbright.

Han medger att det inte ser bra ut att både sitta i styrelsen för Allbright, som arbetar för jämställdhet i näringslivet och samtidigt hamna på stiftelsens svarta lista. Men han anser att det finns en förklaring till att Creades, där han är styrelseordförande, hamnar där. Ledningen består nämligen bara av en person.

– Vi har sex anställda och 40 procent kvinnor i styrelsen. Jag skulle lätt kunna skapa en ledningsgrupp med två personer men jag tillhör inte dem som gör saker bara för att, säger Sven Hagströmer.

”Kan inte vara sämst i klassen”

Inte heller Avanza Bank, där Hagströmer är styrelseordförande, lyckas fullt ut med jämställdheten. Avanza hamnar på den grå listan, där företag hamnar när de inte når jämställd representation även om de har kvinnor i ledningsgruppen. Hagströmer säger att målet är att få upp Avaza på den vita listan.

– Jag kan ju inte vara sämst i klassen, det ser väldigt illa ut, konstaterar han.

När det gäller vd-posterna på börsbolagen så lyser kvinnorna med sin frånvaro. Av börsens 266 bolag har 14 en kvinna som vd. Det ser inte heller ut att bli bättre med tiden, Av de 33 vd:ar som byttes ut förra året ersatte endast ett bolag en man med en kvinna.

Både Avanza bank och Creades där Hagströmer är styrelseordförande har en manlig vd.

– Det stod mellan en man och en kvinna och kvinnan drog sig ur, och det är inte så sällan det är så, säger han.

”Välj kvinnan”

Amanda Lundeteg, vd för stiftelsen Allbright, säger att det finns mycket kompetens som bolagen går miste om. Hon konstaterar att det inte går att vara för elak mot bolag med få i ledningen.

– Men det är klart att jag hoppas att nästa gång det är dags för ny vd att det blir en kvinna.

Om man bara har en person i ledningsgruppen, bör man sträva efter att det är en kvinna då?

– Vi tycker att det ska vara meritokratiskt. Med tanke på att det bara är 5 procent kvinnor i privata bolag så finns det goda möjligheter att hitta kompetenta kvinnor. Har man två personer som båda uppfyller kravprofilen: Välj då kvinnan, säger Amanda Lundeteg.

Jämställdhet i näringslivet

Andelen kvinnor i börsbolagens ledningsgrupper ökade 2014 med 0,5 procentenheter jämfört med 2013. Men ökningen beror främst på att ledningsgrupperna krympts till följd av den ekonomiska krisen.

Av de 264 undersökta börsbolagen har 27 helt jämställda ledningsgrupper. 79 bolag saknar helt kvinnor i sina ledningsgrupper.

Fastigheter, konsumenttjänster och vård är de mest jämställda branscherna. Sämst är kraft- och energibolag.

Enligt FN:s arbetsmarknadsorgan ILO kommer svenska storföretag på nionde plats av 33 undersökta europeiska länder när det gäller andel kvinnliga vd:ar.

Allbright har en vit, en grå och en svart lista.

På den vita listan hamnar bolag som har jämställd representation, det vill säga att varken representationen av män eller kvinnor överstiger 60 procent eller understiger 40 procent.

På den grå listan hamnar bolag som inte saknar kvinnor eller män i ledningsgruppen men som inte når jämställd representation.

På den svarta listan hamnar bolag som helt saknar kvinnor (eller män) i ledningsgruppen.

Källa: Allbright-stiftelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.