KI: Börsturbulensen ett orosmoln

Publicerad

Den senaste tidens turbulens på aktiemarknaderna världen över är ett orosmoln för konjunkturen, säger Jesper Hansson, prognoschef på statliga Konjunkturinstitutet (KI).

Hansson presenterade i dag en ny rapport om konjunkturläget.

– Allmänt är vår prognos mycket lik den vi gjorde i juni. Men de senaste dagarnas börsnedgång har vi inte fått med. Och oljepriset kanske kan leda till ytterligare något lägre inflation.

KI ser rasen på de kinesiska börserna som en korrigering av den ”extrema uppgången” sedan förra sommaren och bedömer att de får begränsade effekter på Kinas ekonomi.

”En allvarligare risk är att överkapaciteten i företagssektorn och på fastighetsmarknaden leder till en hastig korrigering av de högt uppdrivna investeringarna i Kina. En sådan utveckling skulle kunna bromsa den globala konjunkturåterhämtningen, särskilt om det leder till turbulens på de globala finansmarknaderna”, skriver KI i rapporten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kina börsras

Mer i ämnet