Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Krönikören Anna Björklund listar fördelar med lågkonjunkturen. Bland annat menar hon att de dystra ekonomiska tiderna kan föra med sig hälsofördelar. Foto: SVT/TT

KI: Lågkonjunkturen är här

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har gått in i lågkonjunktur. Det uppger Konjunkturinstitutets generaldirektör Albin Kainelainen i Ekonomibyrån. Nu stundar högre arbetslöshet, ökade kostnader och lägre reallöner.

Löneökningarna de senaste åtta åren har redan raderats. I dag har löntagare alltså samma köpkraft som de hade 2014. Och det kommer dröja innan kurvan vänder uppåt – först 2026 väntas reallönerna ha återhämtat sig, enligt Konjunkturinstitutet.

– Vi har nu gått in i en lågkonjunktur. Men vi är i början av den och vi tror att det kommer bli värre framöver, säger Albin Kainelainen i Ekonomibyrån.

Ekonomibyrån

Men att plånboken blir tunnare behöver inte bara innebära nackdelar. Bland annat spås bostadspriserna falla, vilket kan vara positivt för den som ska träda in på bostadsmarknaden, enligt Albin Kainelainen.

 – En lågkonjunktur som helhet är väldigt kostsam för samhällsekonomin, med ökad arbetslöshet som slår mot svaga grupper, säger han.

Ökad folkhälsa

Krönikören och författaren Anna Björklund ser samtidigt flera andra exempel på positiva effekter med en lågkonjunktur. Bland annat pekar hon på att dystra tider tidigare lett till ökad folkhälsa och större förståelse för andra människors problem.

– Jag tänker att det finns liknande effekter nu. Det är inte tak över huvudet som försvinner först. Utan det är snarare det nya, blanka och sexiga som försvinner först, säger hon.

Se Ekonomibyråns senaste avsnitt ”Äntligen lågkonjunktur” på SVT play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomibyrån

Mer i ämnet