Reklam för kryptovalutan bitcoin på en spårvagn i Hongkong. Foto: Kin Cheung /AP

Kinesiska företag varnas för kryptovalutor

Uppdaterad
Publicerad

Tre kinesiska branschorganisationer varnade på onsdagen sina medlemmar – banker, finansbolag och betalningsförmedlare – för att ägna sig åt några tjänster och transaktioner med kryptovalutor.

Bolagen får inte erbjuda kunder några tjänster som registrering, handel eller sparande i de digitala valutorna, enligt ett gemensamt uttalande från organisationerna.

”Nyligen har kryptovalutapriserna stigit skyhögt och rasat, och spekulativ handel av kryptovaluta har kommit tillbaka, vilket allvarligt påverkat säkerheten för människors egendom och stör den normala ekonomiska och finansiella ordningen”, skriver organisationerna.

Enligt uttalandet grundas inte valutorna i något med reellt värde, priserna kan lätt manipuleras och avtal kring valutorna saknar skydd enligt kinesisk lag.

Budskapet är i linje med tidigare regleringar, skriver South China Morning Post.

Stopp för ”mining” i delar av landet

Kina har tidigare uttryckt skepsis mot kryptovaluta och tvingade 2017 alla kryptobörser i landet att stänga, vilket då stod för 90 procent av världshandeln med bitcoin.

Nyligen förbjöds också framtagande av kryptovaluta, så kallad mining, i Inre Mongoliet i norra Kina.

Kina håller på att experimentera med en digital variant av sin yuan, och landets centralbank kan bli den första större i världen att införa en virtuell variant av den egna valutan.

Analytiker ser att en sådan valuta kan ställa till problem på kryptomarknaderna, och leda till panikförsäljning om den suger upp likviditeten från andra handelsplattformar för digital valuta, enligt Bloomberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.