Foto: TT

Kina sänker räntan – försöker stoppa raset

Uppdaterad
Publicerad

Beskedet att Kina sänker räntan och reservkraven på landets banker gav ytterligare stöd åt återhämtningen på de europeiska börserna.

Stockholmsbörsen hämntade in nästan halva måndagens ras.

Kinas centralbank sänker flera av sina styrräntor och kapitalkraven på landets banker, en åtgärd många på marknaden väntat sig efter den senaste tidens kraftiga börsfall i Shanghai och utbredda oro för en kinesisk inbromsning.

– Uppenbarligen så ser de allvarligt på situationen, eftersom de gör sådana här saker för att försöka stoppa fallet och stimulera ekonomin, säger Kristina Sandklef, fristående Kinaekonom, om centralbankens agerande.

Kina börsras

Hon menar att åtgärderna var ganska väntade mot bakgrund av den senaste tidens börsras. Men om de får önskad effekt är svårt att säga.

Försöker signalera

– Det är väl bra att de försöker signalera, men det som de verkligen skulle behöva göra är att berätta hur situationen ser ut på riktigt. Problemet är ju att väldigt många investerare, och ekonomer generellt, ser Kina som en enda svart låda och inte litar på statistiken som kommer ut därifrån. Det hade nog varit bra om de även kunde försöka skapa bättre trovärdighet samtidigt som de sänkte reservkraven och räntan.

Hur gör man det då?

– Det handlar om att försöka öka transparensen när det gäller ekonomin och tillväxtsiffrorna. Det är en sak om man rapporterar att vi har si och så många procents tillväxt och folk faktiskt tror på det. Det är en helt annan sak om ingen tror på vad man säger.

Tidigare åtgärder har inte hjälpt

Sandklef pekar på att börsen har fortsatt nedåt trots att Kina både har pumpat in miljarder på aktiemarknaden, infört nya regleringar och devalverat sin valuta.

– De har ett trovärdighetsproblem helt enkelt. Och trovärdighet är ingenting som man bygger över en natt.

Hon tror att de kinesiska börserna kan fortsätta att falla ett tag till, trots centralbankens nya åtgärder.

– Men hur länge och hur mycket, det är omöjligt att sia om.

Beskedet lyfte dollarn

Det var inte bara börserna som fick en skjuts uppåt av beskeden från Kina. Även marknadsräntorna lyfte och dollarn stärktes.

Men det går inte att säga att nedgångsperioden nu är över för den här gången, säger Ingrid Albinsson, kapitalförvaltningschef på Sjunde AP-fonden.

– Det går inte att säga att det nu är väldigt billigt, säger hon om värderingen av bolagens aktier i förhållande till vinsterna.

– Men däremot, nu har det skett en korrektion så det är inte riktigt lika ansträngt som tidigare.

Naturlig nedgång

Ingrid Albinsson ser den senaste tidens kraftiga nedgångar på världens aktiemarknader som en naturlig korrektion efter en lång period av uppgångar.

– Vi får inte glömma att vi har haft en lång, lång uppgång bakom oss, under flera år. Det här är egentligen första gången vi ser en lite större nedgång. Så det är inte alls märkligt, säger hon.

Hon pekar på att de vinster som börsbolagen redovisat i sommarens halvårsrapporter i många fall inte riktigt levt upp till placerarnas förväntningar.

– Om man tittar på flera aktiemarknader världen över så har de börjat bli lite dyra om man tittar på värderingar i relation till hur vinsterna kommer in. Och då blir det justeringar.

Hon räknar med att Kinas ekonomi kommer fortsätta att vara ett dominerande tema på aktiemarknaderna under hösten. Även den amerikanska centralbanken Feds agerande och den ekonomiska utvecklingen i Europa väger tungt.

– Sedan är geopolitik generellt sett naturligtvis viktigt, det finns mycket oroshärdar runt om i världen. Det finns många saker som kan kortsiktigt studsa upp och påverka marknaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kina börsras

Mer i ämnet