– Om den svenska regeringen beslutar att bannlysa Huawei från sitt 5G-nätverk kommer det otvivelaktigt att påverka Ericssons aktiviteter i Kina negativt, säger Gui Congyou, Kinas ambassadör i Sverige. Foto: TT

Kinas ambassadör: ”Vi kan straffa Ericsson”

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet att porta Huawei och ZTE från 5G-utbyggnad i Sverige kan leda till sanktioner mot svenska företag i Kina. Ambassadör Gui Congyou säger att telekombolaget Ericsson löper stor risk att drabbas.

– Det kommer otvivelaktigt att påverka Ericssons aktiviteter i Kina negativt.

Kinas Sverigeambassadör tar emot TT utomhus i en paviljong på den väl inhägnade ambassaden på Gärdet i Stockholm.

– Du vet väl att 5G-tekniken föddes ur ett samarbete mellan högtekniska företag i världen, inklusive Kinas Huawei, Sveriges Ericsson och Finlands Nokia? säger Gui Congyou.

Han inleder med att upprepa uppmaningen om att Sverige måste dra tillbaka sitt beslut att porta Huawei och ZTE från att delta i utbyggnaden av det svenska 5G-nätet, ett beslut han kallar för kontraproduktivt.

Vill inte precisera

Kinas utrikesdepartement hotar med hämndaktioner mot det svenska näringslivet i Kina om inte beslutet dras tillbaka. Gui Congyou nämner självmant det svenska telekombolaget Ericsson, med en marknadsandel i Kina på tio procent, som ett företag den kinesiska staten kan straffa med sanktioner.

– Om den svenska regeringen beslutar att bannlysa Huawei från sitt 5G-nätverk kommer det otvivelaktigt att påverka Ericssons aktiviteter i Kina negativt. Sverige kan inte räkna med att allvarligt skada kinesiska företags intressen och tro att det inte ska leda till konsekvenser. Men i ljuset av dagens situation vill jag inte svara på frågan om vilka konsekvenser som kan uppstå.

Huawei och ZTE stoppades nyligen med motiveringen att den kinesiska staten ”bedriver cyberspionage för att främja sin egen ekonomiska utveckling och utveckla sin militära förmåga.” Säpochefen Klas Friberg kommenterade beslutet med att Kina bedriver omfattande underrättelseinhämtning.

Byter spår

Gui Congyou ser inte ut att röra en min bakom munskyddet när kritiken kommer upp. Svaret blir först att svenska säkerhetsmyndigheter saknar kunskap om Kina och att Kinas försvars- och utrikespolitik inte utgör ett hot mot andra länder. Sedan byter han spår till Taiwan och Hongkong, där han menar att separatister försöker bryta loss regionerna och försvåra Kinas återförening.

– Kina har inte en enda soldat på utländsk mark, så hur kan man kalla Kina ett land som hotar andra länder, inte minst Sverige, ett land som ligger tusentals kilometer bort från Kina? Så teorin om Kinas hot är faktiskt helt påhittat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.