Foto: Carl-Olof Zimmerman / TT

Klarna: ”Vi investerar och har kostnader”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter har sökt Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski för en intervju kring nedskärningarna men han har valt att avstå. Nedan är Klarnas kommunikationschef Johan Gustafssons skriftliga svar på SVT:s frågor 

Ersättningsnivåerna i Klarnas ledningsgrupp är i genomsnitt betydligt högre än för till exempel Swedbanks ledningsgrupp – trots att ni gör stora förluster. Hur ser du på det?

– Frågan är lite märkligt ställd eftersom den insinuerar att ersättningen skulle vara hög mot bakgrund av att Klarna gjort omfattande investeringar senaste åren.

– Klarna var lönsamt under bolagets 14 första år. Men runt 2018 bestämde vi oss för att expandera mycket snabbare, framför allt i USA. Vi förstod att det i så fall skulle betyda stora investeringar och röda siffror under några år. Våra ägare har investerat stora summor för att möjliggöra tillväxt, eftersom de precis som vi ser att vi är på väg att bli en av världens största konsumentbanker. Investeringarna är så att säga ”pre-funded”.

– Det har varit framgångsrikt, vi har växt till att nu ha 150 miljoner kunder – helt enligt plan. Vi investerar och har kostnader – helt enligt plan. Jämförelser med lokala företag som agerar på ett fåtal marknader och har några miljoner kunder saknar helt relevans i sammanhanget.

Cirka 100 medarbetare har fått två miljoner kronor i ersättningar under 2021 eller mer. Den genomsnittliga rörliga lönekostnaden i för nyckelpersoner har ökat kraftigt på ett år. Hur ser du på det utifrån att bolaget nu måste spara genom nedskärningar på personal?

– Klarna har gått in på 10 nya marknader sedan 2020 och har växt till att ha 150 miljoner kunder på 45 marknader. För att lyckas med detta krävs det global topptalang på nyckelpositioner, och de erbjuds marknadsmässiga löner, skriver Klarnas kommunikationschef Johan Gustafsson. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.