Foto: TT

Klart med tillfällig livlina för Grekland

Uppdaterad
Publicerad

Efter att greker de senaste dagarna länsat sina bankkonton skjuter Europeiska Centralbanken, ECB, till ett akutlån till krislandet. Pengarna ska göra det möjligt för grekiska banker att öppna på måndag.

I skuggan av lånesamtalen mellan Europeiska Centralbanken, EU och Internationella valutafonden IMF, har oroliga greker de senaste dagarna tömt sina bankkonton i rädslan för en statsbankrutt.

Problem för alla

Enligt nyhetsbyrån AP enades ECB på fredagen om ett tillfälligt nödlån som ska fylla de grekiska bankernas sinande kassor. Det är dock oklart hur stort det tillfälliga lånet är. Igår avbröts mötet mellan eurozonens finansministrar utan att en uppgörelse nåtts om den grekiska skuldkrisen.

Vid ett framträdande i Sankt Petersburg idag sade Greklands premiärminister Alexis Tsipras att krisen är ett problem för hela EU och inte bara Grekland och att EU nu måste välja mellan solidaritet med Grekland och att fortsätta med lönlösa åtstramningspaket.

– EU måste hitta tillbaka till dess grundprinciper. Solidaritet, demokrati och social rättvisa.  Det är omöjligt när man håller sig till en åtstramningslinje som leder till sämre social rättvisa och som förvärrar krisen, sade Tspiras.

Kanin i hatten

Det blir också allt mer tydligt att frustrationen ökar mellan parterna. Idag sade EU-kommissionens ordförande Jean Claude Juncker att han inte förstår Tsipras hållning i samtalen.

– Mitt förtroende för honom är inte besvarat, säger Juncker till den tyska tidningen Der Spiegel.

Juncker menar att premiärminister Tispras inte har förstått situationens allvar utan att Greklands inställning har varit att någon i Europa kommer att dra en kanin ur hatten i sista sekunden.

Extra möte

Klockan klämtar för Grekland, som senast den 30 juni måste betala tillbaka 1.6 miljarder euro till IMF, för att kunna få en sista utbetalning på 7.2 miljarder euro. I dagsläget saknar Grekland pengarna och krisen förvärras nu dag för dag.

Långivarna IMF, EU och ECB kräver långtgående reformer av Grekland och idag sade  Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble att han inte bedömer det som troligt att Grekland kommer att genomföra nödvändiga reformer för att få fart på landet sargade ekonomi.

Polen, som dock inte är medlem i eurozonen väljer att på måndag kalla till ett extra regeringsmöte för att förbereda landet på en situation där Grekland tvingas ut ur eurozonen.

– Vi måste förbereda oss på detta. Vi är inte en del av eurozonen, men vi är en del av EU, säger landets premiärminister Ewa Kopacz.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.